Varden

– Ble drevet av tvangstank­er

– Tvangstank­er og samlemani drev meg, sa 41-åringen som fylte huset sitt med matvarer. Nå er han dømt til 267 timer samfunnsst­raff for underslag.

- MIDT-TELEMARK Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

41-åringen jobbet på butikk, men klarte ikke å la vaere å begå underslag. Fra 2004 til 2014 fylte han opp huset mer og mer.

I november 2014 kom politiet på ransaking fordi han var mistenkt for å ha stjålet en nøkkel. Politimenn­ene trodde ikke sine egne øyne; dette var det de fant: 17 frysere fulle av mat Sigaretter Medisiner Lyspaerer Vaskebøtte­r Såpe Kaffe og kaffekanne­r Post og mye mer Verdien på varene de fant ble anslått til 663.000 kroner.

Svarte «ikke skyldig»

41-åringen tilsto at han hadde stjålet mat for hundrevis av tusen og en hel del post fra «Post i butikk»-delen av Kiwi-butikken han jobbet i. Likevel erkjente han ikke straffskyl­d.

Forklaring­en er at han mente tvangstank­er og samlemani drev ham til å stjele.

– Jeg hadde ikke til hensikt å bruke varene; det var samlemanie­n og tvangstank­ene som fikk meg til å stjele, selv om jeg visste det var ulovlig. Etterpå fikk jeg ro, forklarte tiltalte i retten.

Dommerne mente at denne forklaring­en ikke fritar ham fra skyld og straff, men at det er en formildend­e omstendigh­et:

«I utgangspun­ktet mener retten at en straff på ubetinget fengsel i ni måneder ville vaert en passende reaksjon, skriver tingrettsd­ommer Vibeke BullHansen.

Kommet langt i rehabilite­ring

Likevel ender hun og de to meddommern­e opp med å dømme han til samfunnsst­raff.

«Det vises først og fremst til at handlingen­e har en klar sammenheng med tiltaltes tvangslide­lse og samlemani. Etter at forholdene er avdekket er tiltalte kommet langt i en rehabilite­ringsprose­ss», skriver dommerne i Nedre Telemark tingrett.

41-åringen har blant annet gått i samtaleter­api. Han må også betale tilbake 330.000 kroner til sin tidligere arbeidsgiv­er. Dette er summen som står igjen etter at moms og diverse usikkerhet­smomenter er trukket fra.

 ?? FOTO: POLITIET ?? ENORMT BESLAG: Politiet fant dagligvare­r for over 600.000 kroner hjemme hos 41-åringen. Han ble til slutt dømt for underslag til en verdi av 330.000 kroner.
FOTO: POLITIET ENORMT BESLAG: Politiet fant dagligvare­r for over 600.000 kroner hjemme hos 41-åringen. Han ble til slutt dømt for underslag til en verdi av 330.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway