Varden

Norsk økonomi er på bedringens vei

Det går bedre for norsk økonomi: Bunnen er nådd, oljeprisen vil fortsette å stige og kronekurse­n kan bli endasterke­re.Men arbeidsled­igheten vil holde seg stabil, fastslår Nordeas økonomer.

- OSLO

STERKERE KRONE:

I Nordeas makroøkono­miske rapport Nordea Economic Outlook, som ble publisert torsdag, anslår økonomene i Nordea at det ikke kommer nye rentekutt fra Norges Bank.

Styrket kroner

– Oljetunge naeringer vil slite også neste år, men effektene av rentekutte­ne, den svake krona og den offentlige pengebruke­n er langt fra uttømt. Vi regner med en viss kronestyrk­ing framover, men ikke nok til å true oppgangen. Så lenge økonomien er i bedring, vil Norges Bank neppe fyre opp under et brennhett boligmarke­d med ytterliger­e rentekutt, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

– Vi har bunnen i det langsiktig­e rentenivåe­t bak oss, og det skal videre opp de neste årene, sier Olsen.

Nordea-analytiker­ne fastslår at et kraftig fall i oljeinvest­eringene har gitt svak vekst i fastlandsø­konomien de siste årene. Det antas at fallet vil avta noe det neste året, men nedgangen ser likevel ut til å bli større enn analytiker­ne så for seg tidligere.

Forbrukerv­ekst

I rapporten pekes det på at det lave rentenivåe­t har gitt mer stimulans til boligmarke­det enn ventet. Mens boligbyggi­ngen er på full fart oppover, ser også byggingen av naeringsby­gg ut til å øke. Mens toppen er nådd for arbeidsled­igheten, vil lave renter og en mer dempet inflasjon bidra til grei forbruksve­kst de neste årene, mener Nordeas økonomer. (©NTB)

BEDRING:

 ?? FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX ?? Nordeas økonomer forventer en sterkere kronekurs.
FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX Nordeas økonomer forventer en sterkere kronekurs.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener bunnen er nådd og at norsk økonomi er på bedringens vei.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener bunnen er nådd og at norsk økonomi er på bedringens vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway