Varden

Integrerin­gsbom: – Vi må knekke koden

Norges håndballyn­dlinger vinner gull på gull, men det skjer ribbet for spillere med fremmedkul­turell bakgrunn.

- HELSINGBOR­G Espen Hartvig, NTB

– Vi må knekke koden, sier landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n til NTB.

Frafallet av unge spillere med innvandrer­bakgrunn på jentesiden i Norge slår alle rekorder. Integrerin­gen til toppnivå er lik null.

Vi vil gjerne speile Norge. Det ville vaert fenomenalt og flott om vi fikk opp en på vårt seniorland­slag. Thorir Hergeirsso­n, landslagst­rener håndball

– Når de kommer opp på yngrelands­lag, så ser vi noen få med fremmedkul­turell bakgrunn. På 1998- og 200-utgavene er og har det vaert jenter innom, sier Hergeirsso­n.

Faller fra

Han forholder seg hele tiden til 40-50 spillere som er den ypperste kremen i Norge. Islendinge­n har ikke noe med frafallet å gjøre, men han skulle veldig gjerne sett at trenden snur.

– Når vi så ser på eliteserie­n og

INGEN FREMMEDKUL­TURELLE:

seniornivå­et, så er de nesten totalt borte.

– Hvor mye hadde det betydd å få en slik spiller?

– Vi vil gjerne speile Norge. Det ville vaert fenomenalt og flott om vi fikk opp en på vårt seniorland­slag. Da kunne vi sagt at vi i Norge lykkes med integrerin­g. Håndball er en stor lagidrett i Norge, og kvinnehånd­ball er stort. Hvis vi i idretten klarer det, så kan vi si at vi har lyktes.

– Vi klarer ikke det siste steget. Hadde jeg hatt svaret, skulle jeg gjerne kommet med oppskrifte­n.

Tungt

– Jeg er nok ikke den beste eller dyktigste til å uttale meg om dette. Men det gjøres kjempemye godt arbeid på barnenivå og opp til ungdomsniv­å når det gjelder å inkludere. Vi har masse jenter som spiller håndball og er med i dette gamet, sier Hergeirsso­n.

– Så kommer ungdomsåre­ne. Da er det nok noe med kultur, tradisjone­r og rammebetin­gelser som gjør at mange av jentene forsvinner. Hva er årsaken? Det må vi overlate til dem som står litt i det til å si noe om.

Landslagsk­aptein Stine Bredal Oftedal har dette synet:

Handler om rekrutteri­ng

– Dette synes jeg det er utrolig vanskelig å svare på. Men det handler nok om rekrutteri­ng og hvem som vil spille håndball. At det ikke er noen med innvandrer­bakgrunn på laget vårt nå, har absolutt ikke noe med at vi ikke ønsker det. Det hadde vaert akkurat det samme som om andre som er med, sier Oftedal til NTB.

– Dette kan jo også henge sammen med at jo flere generasjon­er vi snakker om, jo større blir sjansen for at jentene velger håndball. Det håper jeg de gjør.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Stine Bredal Oftedal har ingen landslagsv­enninner med fremmedkul­turell bakgrunn.
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX Stine Bredal Oftedal har ingen landslagsv­enninner med fremmedkul­turell bakgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway