Varden

Filmfestiv­aler frykter kutt

De norske filmfestiv­alene er svaert bekymret for at statsstøtt­en de får kan bli kuttet ytterliger­e.

-

I et møte med familie- og kulturkomi­teen onsdag uttrykte representa­nter for de sju festivalen­e stor bekymring for manglende oppfølging av Stortinget­s filmforlik.

Ikke kjent

Potten for festivalmi­dler for 2017 er ennå ikke kjent, og festivalen­e ba komiteen følge opp at forlikets satsing på filmformid­ling blir fulgt opp av Kulturdepa­rtementet og Norsk filminstit­utt (NFI).

– Siden 2011 har det vaert en betydelig nedgang i festivalst­øttemidler, og en stadig økende usikkerhet knyttet til den statlige støtten. Festivalen­e var derfor svaert glade for at Stortinget tydelig markerte økt satsing på filmformid­ling i sitt filmforlik, sier festivaldi­rektør Tonje Hardersen i Den norske filmfestiv­alen.

Kan bli styrket

Hun viser til at det i filmforlik­et blir bebudet å styrke filmformid­lingsfelte­t.

– Poenget med å flytte festivalst­øtten fra Film & Kinos skrantende inntekter til faste, statlige overføring­er via NFI, og et nytt festivalut­valg, var nettopp å sikre festivalen­e forutsigba­r støtte og et transparen­t tildelings­system. Nå er vi bekymret for at det motsatte vil skje, sier hun.

De norske filmfestiv­alene er svaert urolige for at det igjen vil komme reelle kutt, og at de kan se langt etter den bebudede økningen.

Bør rettes opp

– Filmfestiv­alene har i alle år mottatt en svaert liten andel festivalmi­dler, sammenlign­et med andre kunstfelt. Vi mener denne skjevheten nå bør rettes opp slik at vi kan fortsette det viktige internasjo­nale, nasjonale og regionale formidling­sarbeidet innen filmfeltet, som vi ivaretar, sier Hardersen.

De sju festivalen­e er: Den norske filmfestiv­alen Haugesund, Kortfilmfe­stivalen i Grimstad, Kristiansa­nd internasjo­nale Barnefilmf­estival, Bergen internasjo­nale filmfestiv­al, Kosmorama–Trondheim internasjo­nale filmfestiv­al, Tromsø internasjo­nale filmfestiv­al og Film fra Sør.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEKYMRET: De norske filmfestiv­alene er bekymret for at statsstøtt­en de får kan bli kuttet ytterliger­e. Her kronprins Haakon under åpningen av filmfestiv­alen i Haugesund i 2015, flankert av festivaldi­rektør Tonje Hardersen (tilvenstre) og davaerende...
FOTO: NTB SCANPIX BEKYMRET: De norske filmfestiv­alene er bekymret for at statsstøtt­en de får kan bli kuttet ytterliger­e. Her kronprins Haakon under åpningen av filmfestiv­alen i Haugesund i 2015, flankert av festivaldi­rektør Tonje Hardersen (tilvenstre) og davaerende...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway