Varden

Pusser opp 1.400 kvm

En kunstner og en tidligere racerbilfø­rer vil videreføre arven i Villa Frednes

- PORSGRUNN Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Skapergled­e og drømmer omgir det unge paret, Marius Erlandsen og Mona Stenseth Erlandsen.

De har tatt over den aerverdige Villa Frednes i Porsgrunn.

Kunstner og grafisk designer Mona Stenseth Erlandsen og tid- ligere racerbilfø­rer Marius Erlandsen flytter i løpet av våren inn praktbygge­t på Øvre Frednes, sammen med barna Max (5) og Micki (1).

De kommer opprinneli­g fra Fauske og Mo i Rana, men bor i dag i en 140 kvadratmet­er stor leilighet på Bislett i Oslo, som de har totalrenov­ert. Nå venter et 10 ganger så stort oppussings­prosjekt. Villaen er faktisk så stor at paret har begynt å ringe på mobilen når de trenger noe, for det tar for lang tid å springe rom til rom for å lete etter hverandre – i huset med to etasjer pluss stor kjeller og loft, to trapper og heis.

Skattejakt

– Vi drives av skapergled­e, og denne drivkrafte­n er nødvendig når vi tar på oss et prosjekt som dette, sier paret som begge er i 30-årene.

Villa Frednes ble bygd av skipsreder Jørgen C. Knudsen i 1901, og sto innflyttin­gsklar fire år senere.

– Jeg blir ydmyk og kraftig imponert når jeg ser det solide håndverket som ble utført på dette bygget for over 100 år siden, sier Marius.

Den første prioriteri­ngen er å stanse forfallet av bygget, som har stått tomt i flere år.

Paret kjøpte villaen for naermere 4,9 millioner kroner, men forventer å bruke en tilsvarend­e sum på restaureri­ng og oppussing.

– Vi er på skattejakt i huset, og vi er for eksempel spente på hvilke gulv vi finner under linoleumen som på 70-tallet ble lagt i det som skal bli bibliotek, sier Mona.

Taket over linoleumen prydes av et takmaleri der små engler svever i en blå sommerhimm­el med hvite skyer.

Det tyder på at gulvet også ble prioritert da villaen ble bygd.

– Det er mange flotte detaljer vi leter opp, og jeg kjenner jeg blir mer og mer glad i dette bygget for hver dag jeg er her, sier Mona.

Kunst og kultur i veggene

– Dette blir først og fremst hjemmet vårt, sier paret.

De innreder annen etasje som leilighet, bak dørene i den imponerend­e hallen med en massiv trapp som går fra første etasje og opp til avsatsen i annen etasje. I taket troner havguden Poseidon,

og minner de nye eierne om at det var en skipsreder som fikk bygd villaen.

– Vi finner mange spor etter ham, som tydelig har hentet inspirasjo­n fra mange land da han bestilte villaen, forteller Marius.

I første etasje blir det base for familiebed­riften Emmeselle, som baserer seg på salg av popart-strekene til Mona Stenseth Erlandsen. De selges i rundt to hundre butikker over hele landet, og i den private nettbutikk­en.

– Nå har vi rom til lager i kjelleren, noe som gjør at vi kan ad- ministrere nettbutikk­en herfra Porsgrunn, sier Mona.

Utover dette, har ikke paret konkrete planer for hvordan de skal utvikle Villa Frednes som en kulturinst­itusjon videre.

– Vi kan leie ut lokalene til selskap, utstilling­er, konserter eller andre gode formål. En bekjent av oss har allerede lovet å holde den første hall-konserten når vi har kommet i orden her, forteller Mona.

Samtidig har det kommet «noen» flere forskrifte­r fra brannvesen og mattilsyn knyttet til arrangemen­ter og bruk siden villaen ble bygd. Paret er klar på at de ikke vil gå på akkord med grunntanke­n bak villaen, men legger til at de håper å få bygd et kjøkken knyttet til lokalene.

– Vi er bevisst kunsten og kulturen som ligger i veggene her, og at veldig mange i Porsgrunn har et naert forhold til bygget. Den historien ønsker vi å samle, og håper alle med gode historier kan hjelpe oss, sier det nye herskapet i Villa Frednes.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ??  ?? VILLA FREDNES: Marius Erlandsen og Mona Stenseth Erlandsen falt for Villa Frednes, som ble reist av skipsreder Jørgen
VILLA FREDNES: Marius Erlandsen og Mona Stenseth Erlandsen falt for Villa Frednes, som ble reist av skipsreder Jørgen
 ??  ?? TAKMALERI: Flere av takene har rosetter, tegninger og maleri. Poseidon rager i toppen av hallen.
TAKMALERI: Flere av takene har rosetter, tegninger og maleri. Poseidon rager i toppen av hallen.
 ??  ?? DRØM: Mona og Marius jakter drømmer fra villaen på Frednes, men det er mye arbeid som kreves fra et 1.400 kvadratmet­er stort hus fra 1905.
DRØM: Mona og Marius jakter drømmer fra villaen på Frednes, men det er mye arbeid som kreves fra et 1.400 kvadratmet­er stort hus fra 1905.
 ??  ?? KULTURHUS: Villa Frednes ble bygd 1901. Fra 1983 var det kommunens bibliotek, før Kulturhuse­t tok over i 1986.
KULTURHUS: Villa Frednes ble bygd 1901. Fra 1983 var det kommunens bibliotek, før Kulturhuse­t tok over i 1986.
 ?? ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? C. Knudsen i 1901. Til våren flytter paret sammen med barna Max og Micki inn i villaen.
ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS C. Knudsen i 1901. Til våren flytter paret sammen med barna Max og Micki inn i villaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway