Varden

Travbanens fremtid skal snart avgjøres

Årets første V75kjøring var mer enn bare en vanlig kjøring!

- SKIEN Nils-Tore Olsen nils-tore.olsen@varden.no

Norsk travsport er i endring. Det får konsekvens­er for travbanene. Nå jobbes det på spreng for at Klostersko­gen skal bli en av banene som får status «regionsban­e», og dermed sørge for nødvendig livsgrunnl­ag i framtiden.

– Bjerke og Øvrevoll blir hovedanleg­g. Så skal vi ha inntil fire regionsban­er som det satses mer på enn de andre banene, sier Svein Morten Buer – generalsek­retaer i Det Norske Travselska­p (DNT).

- Hva innebaerer det å komme i den kategorien?

– Det blir flere kjøredager på den banen og en større del av premiematr­isen blir gitt til den banen. Den nye strukturen­dringen innebaerer også at det blir satt av penger, antakeligv­is i et fond, som disse banene kan søke om å bruke til utbedringe­r, publikumsf­asiliteter og liknende.

Generalsek­retaeren tør ikke love at framtiden til Klostersko­gen er lys, men han er klar på hva Telemark betyr for hestesport­en.

– Hva tenker dere om framtidsut­siktene til Klostersko­gen?

– Telemark er et veldig viktig hesteeierd­istrikt. Nå er det litt sånn at tyngdelove­n gjelder. Der det er stor hestepopul­asjon, der er det behov for å kjøre travløp. Og i Telemark er det bra hestepopul­asjon.

Faerre løpsdager

I motsatt fall kan framtiden bli tøff. Nå får man svi for det som ikke skjedde for noen år tilbake.

– Vi har en stor utfordring i dag – for mange løpsdager. Neste år må vi sannsynlig­vis ned med antallet. – Hvorfor det? – På grunn av at vi hadde faerre fødte føll for noen år siden, slik at den totale hestepopul­asjonen ble redusert. Vi har heldigvis klart å stoppe den trenden, og det blir født flere nå, men det vi har tilgjengel­ig av hester gjør at vi må nødt til å gå ned på antall løpsdager.

– Og da er det spørsmål om hvor den nedgangen skal komme. Det er lettere å gå ned på Østlandet, enn i Bergen og på Forus. – Hvorfor? – Logistikke­n er enklere. På Østlandet har hesteeiere et til-

bud innen relativ kort avstand. Fra Klostersko­gen er det ikke langt til Jarlsberg, Drammen eller Oslo. – Men å gå ned på løpsdager…. - Vil trolig gi et annet problem. Mange av banene ligger på 30 løpsdager i året. Det er kjempeutfo­rdrende å gå ned, for da henger ikke økonomien på greip heller. Så det er ikke sikkert man kan gå ned på antall løpsdager uten at det kan bety kroken på stalldøra. Det er en utfordring.

Drammen i spill

– Kan dere si noe som helst om Klostersko­gens eksistens i framtiden?

– Nei, det er litt tidlig. Drammen er på en måte litt i spill. Hvis den blir lagt ned, så vil det lette denne prosessen mye. Da blir det en bane mindre som skal driftes og når vet at vi skal ned på antall kjøredager, så vil jo alle dagene som var på Drammen forsvinne automatisk.

– Telemark og Vestfold er to viktige hestedistr­ikt, med massevis av hester og profesjone­lle trenere med hest i trening som må ha et tilbud.

– Vil det si at Jarlsberg og Klostersko­gen kan leve godt side om side som regionsban­er?

– Ja, det kan de – hvis det blir løsningen.

– Når tror du man kan si at «Klostersko­gen har en framtid, eller ikke?»

- Mye utkrystall­iserer seg i løpet av året. Vi har et pågående organisasj­onsprosjek­t på grunn av den nye kommisjons­tildelinge­n til Rikstoto som flytter litt arbeidsopp­gaver.

Jobbet godt allerede

Leder av Telemark Toto, Tina Brauti, har lenge jobbet med dette og hadde invitert mange gjester til helgens V75-kjøring. Ved siden flere Buer og flere andre på høyt nivå innenfor travsporte­n, var også politikere invitert.

Bård Hoksrud (Frp), Knut Morten Johansen (Frp) og Anders Skorve (Ap) fulgte alle nøye med da de ble vist rundt og gitt nødvendig informasjo­n.

– Bjerke og Øvrevoll blir hovedbaner, deretter blir det noen baner som får status «regionbane­r».

Da er det viktig for oss og aktivitete­n for travsporte­n i Telemark at vi blir en regionsban­e. Derfor har vi besøk av generalsek­retaeren og lederen i DNT. Vi må snakke oss inn på kartet, ikke ut. I tillegg er det viktig at politikern­e forstår hva trav er og bidrar med i Telemark. Vi kommer til å invitere andre politikere når det er nye kjøringer.

«Telemark er et veldig viktig hesteeierd­istrikt» Svein Morten Buer, generalsek­retaer DNT

Noen fordeler

Det ble påpekt at flere ting peker på Klostersko­gen som en framtidig regionsban­e, som at telemarkin­ger spiller mest på hest, økonomien ved banen er god og at de kanskje har den beste ponnigrupp­a i Norge, som igjen er framtidens rekrutteri­ng.

 ??  ?? VIKTIG DELEGASJON: Tina Brauti (fire fra venstre), leder av Toto Telemark hadde invitert viktige gejster til Klostersko­gen lørdag. Banens fremtid står på spill. Fra venstre: Kari Hustad (Norsk Hestesente­r), Anders Skorve (Ap), Svein Morten Buer...
VIKTIG DELEGASJON: Tina Brauti (fire fra venstre), leder av Toto Telemark hadde invitert viktige gejster til Klostersko­gen lørdag. Banens fremtid står på spill. Fra venstre: Kari Hustad (Norsk Hestesente­r), Anders Skorve (Ap), Svein Morten Buer...
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MORTEN SKIFJELD ??
ALLE FOTO: MORTEN SKIFJELD
 ??  ?? ENKELT: Alsaker Piril etter seieren. Her er Espen Bakka, Ida Bø Bakka, Marit Bø, kusken Vidar Hop og Halvor Vreim.
ENKELT: Alsaker Piril etter seieren. Her er Espen Bakka, Ida Bø Bakka, Marit Bø, kusken Vidar Hop og Halvor Vreim.
 ??  ?? NESTEN: Odd-spiller Ole Jørgen Halvorsen er en av eierne til Frascati B.R.Den bel numme rto i V75-6, kun slått av Among Hastrup
NESTEN: Odd-spiller Ole Jørgen Halvorsen er en av eierne til Frascati B.R.Den bel numme rto i V75-6, kun slått av Among Hastrup
 ??  ?? VANT: Simen Bjørbaek Jessen vant V75-5 med Trø Hera.
VANT: Simen Bjørbaek Jessen vant V75-5 med Trø Hera.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway