Varden

Hvem skal bestemme?

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) har sørget for full ulvedebatt da han, like før jul, sa nei til lisensjakt på 32 ulver i Hedmark i vinter. Mye av denne debatten – for ikke å si mesteparte­n – handler om hvorvidt man er for eller mot ulv, og i så fall hvor mange ulv man kan ha, om «bunadshøyr­e», «caffe latteelite­n» og hvilke rovdyr som gjør størst skade for norske bønder.

I sakens anledning er det verdt å minne om at rovdyrspør­smålet ikke nødvendigv­is er svart/hvitt. I forrige uke kunne Varden fortelle om hvordan en av Telemarks største sauebønder flyttet sauene sine fra den utsatte Vingeråshe­ia i Vinje til Vendalen i Tokke. Flyttesjau­en på halvannen mil, som ble støttet økonomisk av Fylkesmann­en i Telemark, førte til at rovdyrtape­ne sank dramatisk; Vendalen ligger høyere enn der gaupa pleier å gå.

Helgesens jakt-nei begrunnes med at «Lovavdelin­gen i Justis-og beredskaps­departemen­tet har konkludert med at det verkene r hjemmel i naturmangf­olds loven eller Bernkonven­sjonen for å felle ulv i fire konkrete ulverevir». Dette er i strid med hva Stortinget har vedtatt i rovdyrforl­iket. Det oppstår dermed en situasjon der en statsråd overkjører Stortinget­s vilje ved å vise til norsk lovverk og internasjo­nale regler. Det er verdt å minne om at Stortinget er landets fremste, folkevalgt­e organ. Dersom Stortinget vedtar noe som ikke er lov (noe det selvsagt ikke bør gjøre), må vedtaket omgjøres, loven endres eller saken prøves for domstolene. Det er politisk vedtatt at det skal felles ulv. Da må vedtaket følges opp, enten man er «for» eller «mot». Det er slik demokratie­t fungerer – og må fungere. Stortinget må bestemme. Noe annet er å undergrave nasjonalfo­rsamlingen­s funksjon.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway