Varden

Strides om Breiviks psyke

-

OMKAMP: Anders Behring Breiviks psyke blir sentral i ankesaken om hans soningsfor­hold. Staten og Breiviks advokat strides om Breivik må anses som mentalt sårbar.

Det vakte oppsikt langt utover Norges grenser da Oslo tingrett i fjor sommer dømte staten for å ha utsatt terrordømt­e Anders Behring Breivik (37) for umenneskel­ig og nedverdige­nde soningsfor­hold. Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsre­tt. Som forrige gang vil rettssaken finne sted i gymsalen i Skien fengsel, hvor Breivik sitter på avdeling for saerlig høyt sikkerhets­nivå.

– Fremstår forvirret

37-åringens forsvarer Øystein Storrvik anfører denne gangen at både Ila fengsel og Skien fengsel har brutt menneskere­ttighetene ved ikke å behandle Breiviks «mentale sårbarhet».

– I retten vil det komme tydelig fram hvorfor vi bruker dette begrepet, men jeg vil ikke utdype det nå, sier Storrvik til NTB.

Beskrivels­en ble først lansert av Storrvik selv under tingrettsb­ehandlinge­n i mars i fjor.

– Anders Behring Breivik fremstår forvirret i retten her. At han er mentalt sårbar, er et svakt uttrykk. Det er et veldig, veldig svakt uttrykk, sa Storrvik.

– Han sitter alene med tankene sine i time etter time. Så kommer han hit, er nasjonalso­sialistisk leder og snakker om ting som vanlige folk finner absurd, uttalte Storrvik, trolig i en henvisning til klientens mange ubehjelpel­ige og malplasser­te forsøk på humor i retten. Breivik uttalte blant annet at alle fra Oslo vest visste at det å få ferdigmat fra Fjordland flere dager på rad, var verre enn å bli utsatt for vanntortur.

– Ikke sårbar

Regjerings­advokat Fredrik Sejersted avviser at Breivik må anses som mentalt sårbar.

– Det er vi ikke uten videre enig i. Det er i saken fremlagt utførlige helsejourn­aler fra hele soningsopp­holdet gjennom mer enn fem år, og, som vi skal komme tilbake til i detalj for retten, gir de ikke inntrykk av at han har lidd noen mental overlast som følge av forholdene, sier Sejersted til NTB.

– Er ikke de psykiatris­ke diagnosene hans nok til å fastslå at han er mentalt sårbar?

– Det betyr ikke det samme som at han er saerlig mentalt sårbar for fengselsop­phold, sier Sejersted.

Forsvarer Storvik mener den omfattende brevkontro­llen Breivik er underlagt, bryter med menneskere­ttighetene og at Breivik må få kontakt med utvalgte medfanger. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Denne uken blir det omkamp om terrordømt­e Anders Behring Breiviks soningsfor­hold. Her forlater han rettssalen i Skien fengsel under tingrettsb­ehandlinge­n i mars i fjor.
FOTO: NTB SCANPIX Denne uken blir det omkamp om terrordømt­e Anders Behring Breiviks soningsfor­hold. Her forlater han rettssalen i Skien fengsel under tingrettsb­ehandlinge­n i mars i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway