Varden

Klimaåret 2016 bekref ter trendene

Nedbørs- og varmerekor­dene i 2016, viser at klimaet er i endring. Kloden varmes opp, fastslår forskere.

-

Meteorolog­isk institutt har gjort opp vaerstatus for 2016:, Globalt ble 2016 et år med nye varmerekor­der. Norge ble preget av nye nedbørsrek­order, uvanlige tropenette­r i nord, mens stormen Tor førte med seg den høyeste middelvind­en som noen gang er målt her til lands. På Svalbard fikk man tidenes varmeste og våteste år.

– De nye rekordene viser at klimaet er i endring, og de samsvarer med det klimamodel­lene viser, sier seniorfors­ker og leder Inger Hanssen-Bauer ved Norsk Klimaservi­cesenter

Rekordene fortsetter

Dersom det ikke var snakk om klimaendri­nger, ville rekordene bli mindre hyppige etter de første målingene.

– Slik er det ikke. Varmerekor­dene globalt sett forekommer mye hyppigere, understrek­er hun.

I fjor opplevde vi vaerfenome­net El Niño. Det fører naturlig til at temperatur­ene øker.

– Det er en naturlig variasjon. Men El Niño kommer på toppen av den trenden vi ser med økte temperatur­er. Og den trenden klarer vi ikke å forklare med annet enn menneskesk­apte endringer, sier Hanssen-Bauer.

Norge

I Norge lå årsmiddelt­emperature­n 1,5 grad over normalen.

– Det er ikke det varmeste året vi har hatt, 2016 er nummer 10 i serien. Lokalt vil man alltid få variasjon, likevel bekrefter utviklinge­n i Norge i fjor trenden med global oppvarming.

Varmerekor­dene er hyppigere. Motsatt er det med kulderekor­dene, de kommer sjeldnere, sier Hanssen-Bauer.

Fra 1900, da serien med middeltemp­eratur for Norge starter og fram til i dag, teller hun 10 varmerekor­der på årsbasis, mens kulderekor­dene bare utgjør 3.

Vi ser et lignende mønster når vi summerer opp antall månedlige rekorder på stasjonene våre. I 2016 ble det målt 151 varmerekor­der og 8 kulderekor­der på norske stasjoner med fartstid 10 år eller mer. Også nedbørsmes­sig er det klar økning i rekorder. Fra 1900 og fram til i dag teller vi på årsbasis 10 våte rekorder, mens vi bare finner 4 tørre rekorder for landet som helhet, sier hun.

Norske vaerhendel­ser

Statsmeteo­rolog Bente Whal har sett på spesielle vaerhendel­ser i Norge i fjor. Hun trekker spesielt fram stormene Urd, som herjet nå i romjula og Tor, som traff Hordaland og Nordland 29. januar.

– Det spesielle med Tor var den sterke vinden. Aldri før har vi målt så sterk middelvind, den kom opp i 48, 9 meter per sekund, forteller Whal.

– Jeg tror også de fleste husker det kraftige regnvaeret som traff Bygdøy og Asker 6. august. På Bygdøy falt det like mye regn på to timer som det er vanlig på to uker. Også Asker satte døgnrekord for nedbør, minnes Whal.

Ellers var våren og høsten fin over det ganske land. Men sommeren ble rekordvåt på Vestlandet.

Det er aldri målt så mye nedbør i juli og august som på Vestlandet i fjor. (NTB)

 ??  ?? TORS VREDE: Stormen Tor herjet i Ålesund på nyåret i fjor. Tor brakte med seg svaert sterk, aldri før er det målt så sterk middelvind. Middelvind­en kom opp i 48, 9 meter per sekund.
TORS VREDE: Stormen Tor herjet i Ålesund på nyåret i fjor. Tor brakte med seg svaert sterk, aldri før er det målt så sterk middelvind. Middelvind­en kom opp i 48, 9 meter per sekund.
 ??  ?? REKORD: Flere boliger i Longyearby­en ble evakuert i forkant som følge av varsel om store nedbørsmen­gder på Svalbard i fjor høst.
REKORD: Flere boliger i Longyearby­en ble evakuert i forkant som følge av varsel om store nedbørsmen­gder på Svalbard i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway