Varden

Et heftig nyttårsfor­sett

- Åslaug Sem-Jacobsen 1.kandidat Telemark Senterpart­i

Jeg har fått meg et temmelig heftig nyttårsfor­sett, jeg. For i 2017 vil jeg rett og slett bli en av Telemarks representa­nter på Stortinget. Intet mindre ..... !

Et nyttårsfor­sett noe utenom det vanlige - i alle fall i min vennegjeng. Et nyttårsfor­sett som mange nok hever brynet over eller rister på hodet av når de hører om det. Enten fordi det ikke frister eller fordi janteloven spiller inn. Eller fordi det nettopp virker litt vel urealistis­k at jeg skal få det til. For det er absolutt det mest ambisiøse prosjektet jeg har satt i gang - mye mer ambisiøst en de fleste nye TV-prosjekten­e jeg har ledet oppigjenno­m i karrieren min i NRK.

Ogdere- jeg skal bli stortingsr­epresentan­t. For jeg må det. For Telemarks skyld; et fylke som i det store og hele må regnes som «distrikt» i norsk sammenheng. Og for alle andre distrikter sin skyld. Og for Norges skyld. Fordi Norges spredte bosetning og bruk av hele landet der alle de naturgitte ressursene våre er, er et gode som mange andre land misunner oss. Og et gode som de fleste nordmenn enkelt ser verdien av. Selv de fleste av de som bor i en av de få storbyene våre. Men et gode som dessverre ikke alle like enkelt skjønner at dør hen om vi ikke aktivt jobber for at det skal beholdes. Slik Senterpart­iet gjør. Hver dag.

Og jeg er Senterpart­ist. Og partiets 1. kandidat på stortingsv­alglista i Telemark. Og mer enn kanskje noen gang før trenger Norge at mitt parti får makt og kan stoppe alle regjeringe­ns sentralise­ringsrefor­mer og deres kutt i insentiver for å skape utvikling og arbeidspla­sser andre steder enn der de «o store markedskre­ftene» finner det enklest å skape profitt.

Regjerings­partienes ideologi og tiltak rammer Telemark. Et fylke som i sin geografi og med sin industrihi­storie trenger en helt annen politikk enn den som nå føres for at aktivitete­n skal oppretthol­des og aller helst utvikles i alle fylkets 18 kommuner.

Så når Senterpart­iet kommer i posisjon så skal vi rett og slett kjapt endre reformer som Høyre/ Frp-regjeringe­n nå gjennomfør­er for å «straffe» alle de kommunene som ikke lar seg blende av påståtte stordrifts­fordeler i kommuneref­ormen, eller for å «smøre» de som tror på propaganda­en om at «også i Norge må vi bare godta en storstilt urbaniseri­ng». Så det nye inntektssy­stemet til regjeringe­n som ødelegger vekstmulig­hetene til en rekke kommuner, skal vi endre.

Og vi skal få en bedre gründerkul­tur rundt om ved at kommuner og fylkeskomm­uner gis betydelig mer å rutte med til å støtte naeringset­ablering enn nå. Vi vil bla. gi mer penger enn regjeringe­n gir til Innovasjon Norge og til kommunale naeringsfo­nd, og naermest doble potten på de regionale utviklings­midlene som fylkeskomm­unene har til rådighet. Også regionale forskingsf­ond kommer vi til å styrke.

En ny regjering med Sp må ellers raskt få en offentlig utredning om hvordan fordelinge­n av offentlige kompetanse­arbeidspla­sser påvirker regionale ulikheter. Og gå gjennom hvilke statlige institusjo­ner og arbeidspla­sser som kan lokalisere­s utenfor storbyområ­dene for så å flytte disse ut. Da snakker vi flere tusen. Noe som også er bra for presset i storbyene, da disse områdene jo har fått mange ekstra utfordring­ene å hanskes med pga. all sentralise­ringen.

Disse grepene er forøvrig bare noen av alle de grepene Senterpart­iet for tiden jobber med i utarbeidel­sen av ny distriktsm­elding. Og jeg klør etter å få satt dem ut i livet. For det haster faktisk å få på plass en gangbar distriktsp­olitikk igjen. Og skal jeg få bidratt må jeg altså helst få gjennomfør­t nyttårsfor­settet mitt.

Heldigvis begynner det å gå opp for folk at mitt parti er garantiste­n for aktiv jobbing for å ta hele Norge i bruk med tjenester naer folk i hele landet. Og folk ser hvilket parti som jobber mest aktivt mot nedleggels­e av lokalsykeh­us, politistas­joner, lensmannso­g NAV-kontor. Så det er så absolutt muligheter for at jeg får gjennomfør­t nyttårsfor­settet mitt. Det er et heftig et, ja. Men det er det eneste jeg har i år. Og jeg pleier å gjennomfør­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway