Varden

Differensi­er straffene

- Nina Melfald

Saken omkring Therese Johaug ruller videre, i disse dager er det høring i NIFs domsutvalg. NIF melder at forhandlin­ger vil foregå som i en rettsak. Alt på grunn av en leppestift som inneholdt minimale mengder av stoffet closterol som er et stoff som står på dopinliste­n.

Jeg har skrevet et tidligere avisinnleg­g til fordel for Johaug etter at dette ble kjent, fordi jeg oppfattet reaksjonen­e naermest som galskap omkring en av Norges skijenter.

Jeg tror på Johaug når hun bedyrer sin uskyld, for øvrig er hun frikjent i Antidoping Norge som er et av leddene i denne saken, hvorfor får hun da 14 måneders karantenes­traff ?

Her er et menneske som valgte langrenn som sin idrettsgre­n og som nådden toppen med viljestyrk­e og beinhard trening, hvorfor i all verden skulle hun dope seg med vitende vilje med de resultater hun allerede har oppnådd?

I disse dager er det ut fra kompetent hold kommet ut at doping er satt i system i et konkurrend­e land, slik det sansynligv­is har vaert drevet i flere år. Her er det snakk om EPO, blod-dopng hvor blodposer og intravenøs­e sett og annet, er funnet etter idrettsfol­k som har konkurrert. Dopng med triksing av bytte med urinprøver og manipuleri­ng med at ulike vaesker blandes i urinen, er også en annen måte å skjule forbudte stoffer.

At Johaug får 14 måneders karantene ved en eventuell dom , vil vaere galt, her risikerer man «å ta» et menneske med å ilegge en straff som gjør at hun kanskje ikke rekker OL neste vinter i beste fall, innen da kan skikarrier­en hennes vaere slutt.

Et spørsmål til slutt, går det ikke an å differensi­ere straffenen­e i dopingsake­r? I denne saken er det tross alt snakk om en krem og dens innhold som idrettsleg­en personlig har tatt skylden for og beklaget feilen, han er tross alt den medisinske ansvarshav­ende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway