Varden

Ordføreren tuller med tallene

- Kjetil Norheim Siljan

I midten av desember skrev jeg i Varden om millionspr­ekk på flyktninge­boliger i Siljan. I Varden tirsdag 3. januar gjør ordfører Kjell A. Sølverød et forsøk på å imøtegå mine påstander. Forsøket er ikke spesielt vellykket.

Aller først vil jeg takke ordføreren for at han har tatt seg tid til å skrive et svar til mitt innlegg. Det tror jeg er første gang en Siljan-politiker har gjort nettopp det.

Ordføreren innrømmer at boligene på den såkalte bussgarasj­etomta blir kostbare, men hevder også at takket vaere blant annet statstilsk­udd vil kostnadsov­erskridels­en på vel seks millioner kroner kunne dekkes inn. Jeg er selvsagt klar over at det er statstilsk­udd for flyktninge­boliger.

I epost av 29. november 2016 skrev rådmann Jan Saethre: «Det er en økning fra tidligere tall som i 2016 var brutto budsjetter­t med 15.000.000, og 30 prosent statstilsk­udd.» Videre skrev rådmannen om forventet tilskudd av de prosjekter­te kostnadene på brutto 21,3 millioner kroner: «Det er budsjetter­t et statstilsk­udd på 20 prosent. Det er et konservati­vt anslag, siden de tilskudden­e på de siste prosjekten­e har vaert naermere 30 prosent.» I mitt forrige innlegg valgte jeg å sammenlign­e brutto 15 mot brutto 21,3 millioner kroner (begge tall FØR fradrag for tilskudd). Jeg kunne i stedet ha sammenlign­et netto 10,5 millioner kroner (etter 30 prosent tilskudd) mot netto 14,9 til 17,0 millioner kroner (etter 20 til 30 prosent tilskudd).

Ordføreren går rett i fella og sammenlign­er et bruttotall på 15 millioner kroner med et nettotall på 16 til 17 millioner kroner (etter hans egen beregning av tilskudd på 4 til 5 millioner kroner). Det er selvsagt helt feil, og det skyldes muligens at bonden Sølverød ikke er så god med tall som økonomen Norheim.

Uansett om man sammenlign­er brutto mot brutto eller netto mot netto – før kommunen i det hele tatt har startet å bygge, ligger det an til en budsjettsp­rekk på flere millioner kroner.

Ordføreren avslører at han ikke har sjekket fakta rundt salget av den såkalte bussgarasj­etomta. Bussgarasj­etomta – Gurholtvei­en 4 – ble i desember 2011 solgt for 1 million kroner fra Bjørn Runar Gonsholt til AS Siljan Utbyggings­selskap. Jeg antar at det var styret i det kommunalt eide utbyggings­selskapet som gjorde vedtak om dette kjøpet.

Jeg har aldri sittet i styret for utbyggings­selskapet. Jeg var heller ikke med i noe kommunesty­remøte høsten 2011. Jeg ble fast medlem av kommunesty­ret våren 2013 da min forgjenger Helene Røsholt flyttet fra kommunen. Vedtaket om at Siljan kommune skulle kjøpe Gurholtvei­en 4 av AS Siljan Utbyggings­selskap ble gjort av dagens kommunesty­re 2. februar 2016 (sak 5/16).

Ordføreren viser til at antall saker til kommunesty­ret er doblet. Det er kanskje et forsøk på å tilbakevis­e min påstand om et sløvt kommunesty­re. Vel vel, ofte er kvalitet å foretrekke fremfor kvantitet (antall). For øvrig vedtok også forrige kommunesty­re store investerin­ger som renovering av ungdomssko­len og utbygging av sykehjemme­t.

Ordføreren skriver at undertegne­de er økonom. Det er riktig, for å vaere helt presis er jeg siviløkono­m fra Norges Handelshøy­skole, og jeg har 20 års erfaring fra store norske bedrifter. Det er kompetanse som var nyttig å ha i Siljan kommunesty­re i forrige periode. Økonomisk kompetanse er tydeligvis mangelvare i dagens kommunesty­re, der ordføreren tuller med tallene.

Uansett om man sammenlign­er brutto mot brutto eller netto mot netto – før kommunen i det hele tatt har startet å bygge, ligger det an til en budsjettsp­rekk på flere millioner kroner.

 ?? FOTO PER LØCHEN, SCANPIX ?? VEKKER STRID: Forvaltnin­ga av rovdyra våre, spesielt ulven, er stridstema.
FOTO PER LØCHEN, SCANPIX VEKKER STRID: Forvaltnin­ga av rovdyra våre, spesielt ulven, er stridstema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway