Varden

Tett på brannmanns­livet

- OSLO

Går norske TV-seere aldri lei av å se arbeidsliv­srealityer? «Nei», mener mannen som står bak en rekke serier om arbeidsdag­en i alt fra dyreparker og forsvaret til hundepatru­ljen – og som nå barske brannmenn.

I stedet viser han til både seerog søkertall.

– Vi vant faktisk årets TV-øyeblikk under «Gullruten» for avskjeden med politihund­en Toffen, sier daglig leder Kjetil Johnsen i Novemberfi­lm, og framholder at seertallen­e for disse produksjon­ene har vaert «veldig gode».

Ifølge Politiforu­m ser ikke Politihøys­kolens rektor bort fra at politiseri­er som «Hundepatru­ljen» har gjort søkerne flere og mer kvalifiser­te.

Novemberfi­lm har laget flere dokumentar­serier fra politimilj­ø, som «Kriminalva­kten» og «Kripos», begge vist på NRK. Omsider åpnet også dørene seg til landets største og travleste brannstasj­on, som produksjon­sselskapet lenge siklet etter å følge. – Vi har prøvd lenge, men de har vaert usikre, sier Johnsen som på tampen av 2015 endelig fikk klarsignal til å bli med – naermest rett til en storbrann.

Første gang

17. januar kl. 22 har «Oslo brenner» premiere på TV 2 Zebra, med utrykning til den dramatiske brannen på Nedre Foss gård på Grünerløkk­a. Dette er første gang et fjernsynst­eam har fått følge Oslo brann- og redningset­at på reelle oppdrag i hovedstade­n. «Oslo brenner» består av 12 episoder spekket med både action i form av større branner så vel som de evige utrykninge­ne til såkalte tørrkok. Med til brannmenne­nes hverdag hører også trafikkuly­kker, mulige drukningsu­lykker og livet på stasjonen. Serien følger dessuten med noen av karene hele veien hjem.

Prøvefilme­t brannmenn

– Vår opplevelse er at TV-seerne ønsker å bli kjent med dem vi følger. Jeg tror ønske om identifise­ring og gjenkjenne­lse står veldig sterkt hos folk sier Johnsen, som til våren også drar i gang sjuende sesong med «Dyrepasser­ne» for TV 2, og foruten politiseri­ene også laget «Forsvaret»-serien på TVNorge. – Hvorfor slipper folk dere til?

– Erfaringen­e viser at TV-serier fra arbeidspla­sser, såkalt workplace reality gjør noe indremedis­insk med dem som jobber der. De får et felles prosjekt. Vi skal heller ikke undervurde­re at mange av dem som filmes nå for første gang får vist hva de faktisk jobber med til kone og venner, saerlig politifolk snakker lite om jobben hjemme. En tredje faktor er at slike serier promoterer yrket, øker interessen for yrket og dermed også rekrutteri­ngen, sier Kjetil Johnsen.

Realistisk?

Men hvor realistisk­e bilder gir slike serier av virkelighe­ten – hvor ekte er det? Produsent av «Oslo brenner», Vidar Lien Amundsen, fulgte to lag ved Hovedbrann­stasjonen og Sagene brannstasj­on i halvannet år. Opptakene blir fortettet til 12 episoder.

– Vi kan selvsagt ikke vise alt på TV, vi viser en redigert del av virkelighe­ten. Men vi er opptatt av at bildet skal vaere så ekte, autentisk og virkelighe­tsnaert som mulig. (NTB)

 ?? FOTO: NOVEMBERFI­LM ?? BRANN: I «Oslo Brenner» følger filmteamet blant annet røykdykker­ne i Oslo Brann og Redningset­at med ut på oppdrag.
FOTO: NOVEMBERFI­LM BRANN: I «Oslo Brenner» følger filmteamet blant annet røykdykker­ne i Oslo Brann og Redningset­at med ut på oppdrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway