Varden

«Er du i byen i dag? Må ha en prat»

«Narkobaron­en» Gjermund Cappelen var i politiets søkelys i 20 år og har omsatt narkotika for over en milliard kroner, mener aktor som la fram en lang rekke samtaler og meldinger mellom Cappelen og polititopp­en Eirik Jensen.

- OSLO

Mandag startet maratonret­tssaken mot Gjermund Cappelen og korrupsjon­stiltalte Eirik Jensen. Et stort presseoppb­ud hadde møtt fram, og det ble et kjølig møte mellom de to tiltalte. De to tok plass ved hver sin ende av tiltaleben­ken, og retten ble satt uten at de hadde håndhilst på hverandre.

Som ventet erkjente Jensen ikke straffskyl­d etter den omfattende tiltalen, mens Cappelen erkjente å ha smuglet over 16 tonn hasj til Norge over en periode på mange år.

Jensen stilte nyklipt, iført brun skinnjakke og hvit skjorte. Rett i ryggen og med klar stemme svarte han «ikke skyldig» på spørsmålen­e om straffskyl­d.

Over en milliard

Aktor, statsadvok­at Leif Erik Alfheim, anslo i sitt innledning­sforedrag at Gjermund Cappelen har solgt narkotika for mellom en og to milliarder kroner.

Politiet har tatt beslag i store summer, men mener det finnes mer penger. Blant annet er det funnet spor av penger i utlandet, men ifølge aktor har det vaert vanskelig å nøste i dette.

Det er i tiltalen tatt høyde for å kreve inndragnin­g av 825 millioner kroner fra Cappelen.

– Det er en helt umulig sum for meg å betale tilbake, sa Cappelen selv til pressen i en pause under rettssaken.

Han mener det ikke finnes noe mer penger etter narkotikas­alget enn det politiet har beslaglagt.

Tekstmeldi­nger og kallenavn

Aktor Alfheim gikk også gjennom en lang rekke meldinger og samtaler og møter Cappelen har hatt med Jensen og sine medhjelper­e i narkotikan­ettverket.

Like etter at politiet hadde brutt seg inn i et av Gjermund Cappelens hasjlager og tatt 110 kilo hasj, sendte Cappelen følgende sms til Eirik Jensen: «Er du i byen i dag? Må ha en prat. Viktig».

Tekstmeldi­ngen er et av bevisene påtalemynd­igheten mener belyser forholdet mellom hasjbarone­n og ekspolitim­annen som er tiltalt for korrupsjon og medvirknin­g til innførsel av store mengder hasj.

Aktor presentert­e også en rekke kallenavn som har vaert sentrale i Cappelen-nettverket. Narkotikan­ettverket opererte med kallenavn som «Øst», «Land Cruiser» og «Sykehuset», opplyste Alfheim.

– Kallenavne­ne er sentrale for forståelse­n av narkotikar­egnskapet. De brukes også på telefon. Dette er innarbeide­de navn, sier statsadvok­aten. Samtidig har påtalemynd­igheten ikke greid å identifise­re personene bak mange av kallenavne­ne, erkjenner Alfheim.

Cappelen har vaert i politiets søkelys i over 20 år. Tiltalen strekker seg tilbake til 1993.

Rettssaken mot Jensen og Cappelen skal vare i hele fem måneder. Aktors innledning­sforedrag ble ferdig mandag. Tirsdag skal Spesialenh­eten for politisake­r holde en innledning, så får forsvarern­e ordet. Eirik Jensens forklaring skal etter planen starte onsdag, men det er mulig det blir framskynde­t til tirsdag.

(NTB)

 ??  ?? – IKKE SKYLDIG: Politimann­en Eirik Jensen erklaerte seg mandag ikke skyldig Elden i Oslo tingrett mandag.
– IKKE SKYLDIG: Politimann­en Eirik Jensen erklaerte seg mandag ikke skyldig Elden i Oslo tingrett mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway