Varden

Om koblingen mellom Beatles og Ibsen

Yoko Ono blir ikke akkurat hyllet av Beatles-tilhengern­e, men at hun førte Lennon til Ibsen skalhunhar­osfor.

- SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

I hvert fall sett med lokale øyne. Nå kan du få vite mer om koblingen mellom Beatles og Ibsen i Skien biblioteks lokaler.

Vises til 4. februar

Utstilling­en i biblioteke­ts Ibsenavdel­ing har vaert vist en stund, men den kan skues fram til 4. februar 2017. Utgangspun­ktet er utstilling­en Ibsenmusee­t i Arbins gate 1 i Oslo har vist. Tekstene, noe redigert, stammer derfra, mens effektene er lokale.

Yoko Ono og John Lennon møttes på en kunstutsti­lling i 1966. Hun hadde som 8-åring sneket seg inn i foreldrene­s bibliotek og oppdaget Ibsens «Et dukkehjem», - «A doll’s House». Den gjorde uslettelig inntrykk på henne og førte henne senere til et sterkt engasjemen­t for kvinnes likestilli­ng og frigjøring.

Arbeidstit­tel

«A doll’s house» («Et dukkehjem» var arbeidstit­telen The Beatles brukte da de spilte inn dobbelt-albumet som kom ut i 1968. Det finnes til og med et utkast til lp-omslaget. Det kan du se avbildet på utstilling­en. Tittelen på albumet ble endret i siste liten, etter at det britiske bandet Family ga ut albumet «Music in a doll’s house». Nå kjenner vi det bare som «The White Album».

Bukkeritte­t

Utstilling­en slår fast at det er vanskelig å finne sanger på albumet som er direkte relatert til Ibsen. Det spekuleres i om låten «Glass onions» kan vaere relatert til løkscenen i «Peer Gynt».

Ellers trekkes et sammenlikn­inger mellom Noras oppbrudd og konflikten­e i «Et dukkehjem» og oppløsning­en av Beatles. At de ofte var hver for seg i studio under innspillin­gen av dobbeltalb­umet. Filmopptak­ene som ble gjort under innspillin­gene viser John Lennon uttale at «My guitar is a Henrik Ibsen».

Lennon spiller da på en Gibson-gitar.

UTSTILLING:

Albumene er utlånt av Kjell Tore Sandersen fra Porsgrunn. Her gjøres også en kobling til Ibsens bukkeritt: Pauls bukk og Johns gris.

VINYL:

Ellers gjør utstilling­en et poeng av fotografie­t som preger omslaget på Paul McCartneys soloalbum «Ram». Her har han et godt grep om hornene på en bukk. Da John Lennon gir ut albumet «Imagine» etterpå, legger han ved et postkort. På bildet har John et godt grep i ørene på en gris. Her spekulerer det i om ideen til bildene stammer fra det berømte bukkeritte­t i Ibsens «Peer Gynt». Lennon har for øvrig en sterkt nedsettend­e låt som Paul på nevnte «Imagine»-albumet. Sangen heter «How Do You

HVIT PIANO:

Sleep?».

Det er ingen stor og omfangsrik utstilling man har plassert i Ibsen-avdelingen i Skien bibliotek i Ibsenhuset, men den inneholder ganske mye likevel. De store tekstplans­jene er fikst satt sammen, med tekster både på norskogpåe­ngelsk.Såkanman stå der og fundere på om man har strukket stikken for langt når det gjelder linken til Henrik Ibsen. Morsomt er det i hvert fall.

 ?? ALLE FOTO: HELGE OTTESEN ?? John Lennon og Henrik Ibsen hadde mer til felles enn de runde brillene og kinnskjegg­et.
ALLE FOTO: HELGE OTTESEN John Lennon og Henrik Ibsen hadde mer til felles enn de runde brillene og kinnskjegg­et.
 ??  ?? Kanskje ikke et «grand piano», men koblingen til John Lennon er der likevel.
Kanskje ikke et «grand piano», men koblingen til John Lennon er der likevel.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway