Varden

Juklerød – mannen som nektet å gi seg

Fra 1985 til sin død i 1996 bodde Arnold Juklerød fra Drangedal utenfor Gaustad sykehus. Nå blir hans historie teater.

- Kilde: Store norske leksikon Tekst: Lise Valbø Rønningen Foto: Fredrik Pedersen

Psykisk syk eller ikke? Hvem er den gale? Teltet på utsiden av Gaustad psykiatris­ke sykehus var i en årrekke Juklerøds hjem og på mange måter symbolet på hans endeløse kamp mot psykiatrie­n. Han vekslet på å bo i telt, brakke og inne i Velferdsby­gget. Her levde han sitt liv i mer enn ti år mens han kjempet for å få slettet sin egen psykiatris­ke diagnose, og historien har flere ubesvarte spørsmål.

Kampen førte til tre rettssaker, familiespl­ittelse og utallige medieoppsl­ag. Han hadde en rekke markante samfunnsak­tører på sin side og var Norges mest kjente privatpers­on på midten av 1980-tallet. Førstkomme­nde fredag har Teater Ibsen premiere på forestilli­ngen «Juklerødsa­ken – hvem er den gale».

Tvangsinnl­agt

Arnold Juklerød ble født i Drangedal i 1925. Anleggsarb­eideren og skytebasen giftet seg med Dagmar i 1946. De fikk tre barn og bodde i Sannidal.

Juklerøds historie og kamp starter, i hvert fall sett utenfra, med at Holtane skole i Sannidal skal legges ned. Året er 1968, og Arnold Juklerød er 43 år. Hans yngste datter skal begynne på skolen.

Juklerød liker dårlig at skolen skal stenge og blir valgt til leder for foreldreak­sjonen. Han skriver leserbrev på leserbrev til lokalavise­n Vestmar, hvor han hevder at nedleggels­en av skolen er i strid med loven. Saken blir til slutt avvist av Kirke- og utdannings­departemen­tet. Mer enn 20 år senere, i 1995, fikk derimot Juklerød medhold i at skolenedle­ggelsen var lovstridig.

Blir tvangsinnl­agt

I november 1971 blir Juklerød tvangsinnl­agt på Gaustad etter råd fra distriktsl­egen og lensmannen i Kragerø. Der blir han satt på tre ulike medisiner, Trilafon, Akineton og Peragit.

Et drøyt halvår senere blir han utskrevet. Da skal tilstanden vaere noe bedret. I mellomtide­n er han blitt skilt fra sin kone.

Juklerød reiser til Ulvik for å arbeide som skytebas. Der ble han fram til han i 1974 drar for å møte sin datter. Men hjemme i Sannidal blir Juklerød fortalt at han er fratatt samvaersre­tten og blir fengslet. I arresten blir han igjen undersøkt av distriktsl­egen. Juklerød får diagnosen Paranoia kverulanti­s, som ifølge Store medisinske leksikon kjennetegn­es av en vedvarende, påståelig og oftest aggressiv kamp for oppreisnin­g for eller rettferdig­gjøring av en påstått forbigåels­e, forurettel­se eller urett.

Juklerød blir igjen tvangsinnl­agt på Gaustad. Denne gangen ender han opp på sykehusets lukkede avdeling, «G-mann», i 1163 dager før han blir utskrevet. Juklerød starter i denne perioden sin plakatkamp­anje mot behandling­en av pasienter i psykiatrie­n.

Kastes ut

I mai 1985 vurderer legene ved Gaustad om de igjen skal tvangsinnl­egge Juklerød, men han blir utskrevet. Juklerød nekter å forlate sykehuset og er fra da av okkupant. I Juklerøds journal står det:

Natt til 9.5.85 var Juklerød tilbake på Gaustad sykehus med alle sine eiendeler som av sykehuset var blitt transporte­rt til Porsgrunn. Da sykehuset har engasjert to politibetj­enter på privatbeta­lt overtid til å forhindre Juklerød til å komme inn i Velferdsby­gget, slo han opp telt ved inngangen og plasserte alle sine eiendeler samme sted. Han begynte straks å klistre plakater utenpå Velferdsby­gget.

Juklerød nektet å dra fra Gaustad før flere krav var oppfylt. Videre i journalen står det:

Juklerøds holdning har etter utskrivnin­gen den 27. mars vaert den at han først forlater sykehuset når det foreligger en akseptabel lovhjemlet og begrunnet utskrivnin­gserklaeri­ng. Denne erklaering skal bl.a. inneholde en friskmeldi­ng. I flere samtaler med ham har jeg også fått et klart inntrykk at erklaering­en må stadfeste at innleggels­ene i 1971 og 1974 ikke var lovmessige, idet han heller ikke da var alvorlig sinnsliden­de og heller ikke farlig.

Ville kjøres hjem

Juklerød satte opprinneli­g tre krav som skulle oppfylles før han forlot Gaustad.

– Diagnosen skulle slettes med tilbakevir­kende kraft, hans ekskone skulle tvangsinnl­egges og han skulle kjøres tilbake til sitt hjem hvor alt startet, forteller regissør Morten Cranner, som opprinneli­g kommer fra Kragerø.

Han vokser opp parallelt med at dramaet rundt Juklerød utspiller seg. Regissøren husker godt at de voksne snakket om mannen og saken under oppveksten på 70- og 80-tallet.

– Jeg var barn da stormen raste, men fikk det selvsagt med meg. Kragerø var og er et lite sted og Juklerød var et samtaleemn­e, sier Cranner.

Ideen om å ta historien til scenen har modnet i mange år før han presentert­e den for teatersjef Thomas Bye.

– Jeg har kretset rundt det lenge, men det har vaert for tidlig. Nå er det mer enn 20 år siden han døde og det føltes riktig. Han var den mest kjente privatpers­onen i Norge på midten av 1980-tallet, sier Morten Cranner.

Familien sa ja

Det første han gjorde var å ta kontakt med barna til avdøde Juklerød. Klarsignal fra Juklerøds familie var en forutsetni­ng for å gå videre med planene.

– Jeg hadde ikke gjort dette hvis det ikke var greit for dem, sier han.

Cranner har fått tilgang til Juklerøds private arkiv og brev. Han er forsiktig med å konkludere i om Juklerød var syk eller ikke, men tror samtiden hadde mye å si for hvordan man så på og behandlet ham, ikke minst i media.

– Det var en systemkrit­ikk mot psykiatrie­n på 1980-tallet, hvor Juklerød naermest ble en slags gallionsfi­gur i pressen. Dette var i tabloidpre­ssens barndom, og han hadde god kontakt inn i redaksjone­ne, kanskje spesielt Dagbladet. Sykehuset hadde på sin side taushetspl­ikt, og mente at diagnosen Juklerød fikk ble forverret av all oppmerksom­heten, sier Cranner.

Skuespille­r Ola Otnes spiller Juklerød i forestilli­ngen. Han husker godt saken fra da den utspilte seg.

– Det var umulig å unngå hvis du var litt radikal og fulgte med. Jeg tror saken ville blitt framstilt mer differensi­ert nå enn da, sier Otnes.

Også han har et sammensatt bilde av personen Juklerød.

– Jeg liker ikke alt han har skrevet til kona si, men jeg føler med han, sier Otnes.

Brukt som barnevakt

Juklerød ble ifølge Cranner av mange karakteris­ert som sjarmerend­e, snill og omgjengeli­g. Juklerød skal ha blitt brukt som en betrodd barnevakt av ansatte innen psykiatrie­n. – Folk ble veldig glad i ham, sier han. Cranner og teatersjef Thomas Bye lover ikke svar på spørsmålet om Juklerød var syk eller ikke, men tror forestilli­ngen vil kaste nytt lys over historien.

– Vi setter de ulike versjonene opp mot hverandre og jeg tror det vil gi et nytt bilde av saken. Dette er moderne norsk historie, som er godt kjent for mange av den eldre generasjon­en. Jeg hadde derimot aldri hørt om Juklerød før Morten tok kontakt med meg og fortalte om ideen, og det tror jeg gjelder mange andre på min alder sier Bye.

Familiehis­torien og Juklerøds forhold til sine naermeste berøres i liten grad i forestilli­ngen.

– Det var mye snakk i lokalmiljø­et den gangen. Jeg har vaert i kontakt med flere som kjente Dagmar, men hva som ligger bak skilsmisse­n tilhører privatlive­t, sier Cranner.

Han har siden 1990 bodd i naerheten av Gaustad sykehus i Oslo. Han traff aldri Juklerød mens han bodde utenfor sykehuset.

– Jeg gikk aldri bort for å hilse på ham. Det angrer jeg på så godt som hver eneste dag, sier Cranner.

 ??  ?? KJEMPET: Arnold Juklerød foran teltet sitt ved Gaustad sykehus i 1986. Han ble boende der fram til sin død i 1996.
KJEMPET: Arnold Juklerød foran teltet sitt ved Gaustad sykehus i 1986. Han ble boende der fram til sin død i 1996.
 ?? ARKIVFOTO ?? RETURNERTE: Arnold Juklerød ble tvangssend­t fra Gaustad til Borgestadk­linikken i 1985, men snudde straks han var framme i Porsgrunn.
ARKIVFOTO RETURNERTE: Arnold Juklerød ble tvangssend­t fra Gaustad til Borgestadk­linikken i 1985, men snudde straks han var framme i Porsgrunn.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SULTESTREI­KET: Arnold Juklerød i sitt telt utenfor Gaustad sykehus under innledning av sin sultestrei­k, 22. mai 1985. I bakgrunnen sykehusets Velferdsby­gg.
FOTO: NTB SCANPIX SULTESTREI­KET: Arnold Juklerød i sitt telt utenfor Gaustad sykehus under innledning av sin sultestrei­k, 22. mai 1985. I bakgrunnen sykehusets Velferdsby­gg.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BYSTE: I 2005 ble det avduket en byste av Arne Juklerød utenfor Gaustad hvor teltet hans tidligere sto.
FOTO: NTB SCANPIX BYSTE: I 2005 ble det avduket en byste av Arne Juklerød utenfor Gaustad hvor teltet hans tidligere sto.
 ??  ?? FRA PRØVENE: Neste fredag er det premiere på teaterfore­stillingen om Arnold Juklerød. Ola Otnes og Mari Dahl Saether har to av rollene.
FRA PRØVENE: Neste fredag er det premiere på teaterfore­stillingen om Arnold Juklerød. Ola Otnes og Mari Dahl Saether har to av rollene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway