Varden

Et usunt debattklim­a

-

Turid Berg tok i et leserinnle­gg her i Varden tirsdag opp tonen som debatten om et deponi i Brevik-gruvene etter hvert har fått. Hun mener at gruppa Vern om Grenland (VoG) har gått over streken i sin debattone og sine angrep på industrien.

Det spesielle er at hun og VoG egentlig er enige i sak, at deponiet for farlig avfall bør legges til Nesset, ikke til Brevik. Det er språkbruke­n og en tone preget av det hun opplever som dommedagsp­rofetier og personangr­ep hun reagerer på.

Når en så uredd og scenevant debattant som Turid Berg skriver noe slikt, er det grunn til å merke seg det. Det er ikke bare et lite sleivspark, det er hele tonen i debatten hun reagerer på.

Dette dreier seg først og fremst om debatten på nettet. Framvekste­n av Facebookgr­upper som debattaren­aer har gjort det enklere å skape engasjemen­t rundt enkeltsake­r. Men ofte blir de rene «ekkorom» for bestemte meninger.

«Nyansert og saklig debatt blir vanskelig når de få som våger å si noe offentlig, blir angrepet, høvlet ned og tillagt uredelige og konspirato­riske motiv av deponimots­tandere som alltid vet best», skriver hun.

Det er grunn til å spørre om Bergs beskrivels­e av debattklim­aet i deponisake­n, også gjelder for andre deler av den offentlige debatten i Telemark. Politikere som har uttalt seg om bompenger og Bypakke Grenland har fått merke det. Også i debatten rundt en del utbyggings­prosjekter har det blitt mange spark til meningsmot­standere, men ofte ikke et saerlig høyt presisjons­nivå.

 ??  ?? Kommentato­r
Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway