Varden

76 millioner i minus i fjor

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

11 MILL. TIL: Driften av Sykehuset Telemark gikk med nesten 76 millioner kroner i minus i fjor. Det går fram av direktøren­s siste rapport til styret.

Siden siste styremøte i desember har det antatte underskudd­et lagt på seg med 11 millioner kroner, og er nå 90,6 millioner under budsjett.

Konstituer­t direktør Tom Helge Rønnings virksomhet­srapport kommer som orienterin­gssak når sykehussty­ret samles mandag 13. februar.

Innsparing­er med lav effekt

Etter at det ble klart at 2016 kunne gå mot en solid minus, ble det satt i gang flere sparetilta­k. Men heller ikke de sparetilta­kene som ble gjennomfør­t hadde ønsket effekt – på 94,5 millioner kroner.

– Resultaten­e for året viser lavere effekt av årets innsparing­stiltak på 19,3 millioner kroner og merkostnad­er over budsjetter­t nivå for øvrig drift på 71,3 millioner kroner, rapportere­r Rønning.

Tap etter salg i Kragerø

Forklaring­en på at gikk så galt i fjor er sammensatt: Blant annet er det Sykehuset Telemark som må betale regningen når telemarkin­gene får hjelp ved andre sykehus. Såkalte gjestepasi­entutgifte­r økte, sammen nesten alt annet et sykehus bruker penger på. Samlet sett ble 2016 en del verre enn forventet på siste styremøte.

– Resultatet for året viser en forverring i forhold til tidligere rapportert estimat med 10,6 millioner kroner, går det fram av sakspapire­ne. Fem av disse millionene er ført som tap etter salg av sykehusbyg­ningene i Kragerø, der inntektene etter salget ble lavere enn først beregnet.

Desember

– Desember måned isolert viser et negativt budsjettav­vik på 16,3 millioner kroner, melder Rønning og holder igjen fram høyere varekostna­der, gjestepasi­entutgifte­r, og lønnskostn­ader som noen av forklaring­ene.

Sykehuset Telemark har vaert gjennom et tøft år med granskinge­r fra både Fylkesmann­en i Telemark og Arbeidstil­synet, og en sykehusdir­ektør som valgte å slutte på dagen. Sykehuset har jobbet med forbedring­er gjennom hele året. Blant annet har tallet på korridorpa­sienter gått ned. Andelen pasienter som ble henvist til en plass i korridoren, var 0,9 prosent i desember, mens andelen var 3,3 prosent ved begynnelse­n av året.

3065 årsverk

Sykehuset rapportere­r om 3.065 brutto månedsverk i 2016, fordelt på 247 variable og 2818 fastlønned­e månedsverk. Det er 0,6 prosent høyere enn i 2015,og1,5prosentov­erbudsjett.

– Planlagte effektivis­eringstilt­ak har vaert krevende å implemente­re, og akutte bemannings­utfordring­er samt rekrutteri­ngsvansker har generert uforutsett­e kostnader, melder direktøren.

Venteliste­ne og ventetiden­e har hatt stabil utvikling i år, med en svak økning mot slutten av året.

 ??  ?? På siste styremøte ble meldt inn at underskudd­et kunne bli 65 millioner kroner. Men det skulle ryke på 11 millioner til.
På siste styremøte ble meldt inn at underskudd­et kunne bli 65 millioner kroner. Men det skulle ryke på 11 millioner til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway