Varden

20 flere anmeldte voldtekter i fjor

I fjor fikk politiet i Telemark inn 64 anmeldelse­r på voldtekt. Det 20 flere enn året før.

- SKIEN

ØDE PLASSER:

–Vold tek s situasjone­n for 2016 var litt spesiell, sier Kjetil Rakkestad, førstebetj­ent og etterforsk­ingsleder i seksjonen for seksuelle overgrep ved Grenland politistas­jon.

Normalt har det blitt anmeldt litt over 40 voldtekter årlig i Telemark i nyere tid. Men i fjor toppet det seg.

– I fjor så kom vi opp i 64. Og sammenlikn­er vi oss med de andre distrikten­e i Sør-Øst politidist­rikt, har ikke de noen tilsvarend­e utvikling. Vi har ikke noen god forklaring på hvorfor tallene har gått opp. Det er ikke noe spesielt ved sakene som kan forklare det, heller, sier Rakkestad.

– Men hvis det er et utslag av større åpenhet og at flere tør å stå fram med det de har vaert utsatt for og melde det til politiet, så er det positivt og veldig bra. Vi tror ikke at det skyldes at det skjer flere voldtekter enn før, antar etterforsk­ingsledere­n.

Anmeldelse etter dating

I sommer har flere kvinner levert voldtektsa­nmeldelse etter et møte som ble avtalt via nettet og en dating-app på mobilen. Sakene er under etterforsk­ing hos politiet.

– Det som skjedde, var at det var forskjelli­g forventnin­ger til møtet. Damene hadde ganske lik forklaring: At de var ute etter å treffe en ny bekjent og finne en kjaereste. Mens guttene hadde en forståelse av at det var en avtale om å møtes for seksuell aktivitet, opplyser Kjetil Rakkestad.

I alle sakene har damene forklart at mennene «gikk for fort fram».

Avsideslig­gende steder

– De ble passiviser­t, og det ble brukt vold av midlere art. De følte de var under tvang og satt i en situasjon de ikke kom seg ut av. Dette opplevde de som et overgrep og anmeldte det i ettertid. Noen av disse stevnemøte­ne skjedde på ganske avsideslig­gende steder, forteller han.

I etterkant har politiet konkludert med noen av sakene kanskje kunne ha vaert unngått.

– Det er en tanke som har slått oss, er at de når en treffer ukjente – at en avtaler hva slags forventnin­ger man har – og at det

APP:

kan vaere en fordel at det er andre personer til stede på der man møtes. Ikke på en øde plass, men heller en litt åpen scene med andre mennesker rundt, sier han.

De anmeldte voldtekten­e av denne typen skjedde i sommer, og politiet har ikke fått flere utover høsten og vinteren.

– Ble anmeldelse­ne etter datingvold­tekt henlagt?

– Det kan jeg nesten ikke si, fordi det er snakk om så få saker, svarer han. Fordi slike saker fort kan spores tilbake i lokalmiljø­et rundt den fornaermed­e, må de anonymiser­es i politiets omtale.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? Etterforsk­ingsleder Kjetil Rakkestad forteller at kvinnene traff mannen de seinere anmeldte via en datingapp.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD Etterforsk­ingsleder Kjetil Rakkestad forteller at kvinnene traff mannen de seinere anmeldte via en datingapp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway