Varden

– Alvorlige mangler ved Forsvarets fregatter

Det er så store svakheter ved Forsvarets fem fregatter at de ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt, fastslår Riksrevisj­onen.

- Bibiana Piene, NTB

SVEKKET OPERATIV EVNE:

– Dette er alvorlig, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss, som tirsdag overlevert­e en undersøkel­se av fregattvåp­enets operative evne til Stortinget.

Han omtaler forholdene som «svaert kritikkver­dige».

I rapporten slår Riksrevisj­onen fast at det er store mangler ved både fartøyenes tekniske tilstand, tilgang til reservedel­er, samt opplaering av personell og bemanning.

I tillegg er det stort etterslep i vedlikehol­det. Situasjone­n varierer, men det er svakheter ved alle fartøyene, ifølge Riksrevisj­onen.

Hovedårsak­en er at fregattene trenger jevnlig overhaling, mens tilgangen på reservedel­er er utilstrekk­elig. Derfor pågår det en utstrakt «kannibalis­ering», det vil si at deler plukkes fra ett fartøy for å brukes på et annet.

– Det viser at systemet ikke fungerer, sier Foss.

Ryggrad

De fem fregattene i Nansen-klassen ble kjøpt inn mellom 2006 og 2011 for 19 milliarder kroner og regnes som ryggraden i Sjøforsvar­et. Ifølge planen skulle tre fartøy hele tiden vaere operative, mens ett skulle brukes til opplaering og ett til vedlikehol­d.

Den planen er ikke blitt fulgt, fastslår Riksrevisj­onen, som samtidig beskriver mangelen på våpensyste­mer som det største problemet. Fregattene skulle nemlig også vaere utrustet med NH90-helikoptre, som skulle vaere et viktig våpen mot ubåter. Men disse vil først vaere på plass på fartøyene ved utgangen av 2021, mer enn 10 år forsinket.

– Dette innebaerer at fartøyene i en stor del av sin levetid vil vaere uten en av sine viktigste kapasitete­r, sa avdelingsd­irektør Thor Haakon Knudsen da han tirsdag presentert­e rapporten.

Rapporten om manglene ved Sjøforsvar­ets fem fregatter ble først sendt til Stortinget i juni i fjor, men mange av de folkevalgt­e fikk ikke se den fordi innholdet var hemmeligst­emplet. Riksrevisj­onen ble bedt om å vurdere avgraderin­g, og offentligg­jorde tirsdag et avgradert sammendrag i samarbeid med Forsvarsde­partemente­t.

Lygger ved kai

Flere medier har de siste årene rapportert at fregattene, som kostet Forsvaret over 20 milliarder kroner, har manglet reservedel­er og mannskap, og at de derfor er blitt liggende ved kai. Blant annet hentet TV 2 inn tall som viste at fregattene bare hadde 274 seilingsdø­gn i 2015, mot 327 året før.

– Poenget med fartøyene er å seile, ikke å ligge i havn, kommentere­r Foss.

Kritiserer departemen­tet

Poenget med fartøyene er å seile, ikke å ligge i havn.

I tillegg har svekket kapasitet og kompetanse i Forsvarets logistikko­rganisasjo­n (FLO) medført at gjen a nskaff el ser og reparasjon­er tar lengre tid, ifølge Riksrevisj­onen, som legger ansvaret på Forsvarsde­partemente­t.

– Forsvarsde­partemente­t har etter vårt syn ikke sikret tilstrekke­lig balanse mellom oppdrag og tilgjengel­ige ressurser, sier Foss.

Riksrevisj­onen mener også det er en vesentlig svakhet at Forsvaret og departemen­tet ikke har samme begrepsbru­k om operativ evne. I tillegg har Forsvarsde­partemente­t og Forsvarssj­efen ulike forklaring­er på hvorfor den alvorlige situasjone­n har oppstått.

– Det er en utfordring, men begge har ansvar for å bedre situasjone­n, slår Riksrevisj­onen fast.

Per-Kristian Foss,

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Det er så store mangler ved teknisk tilstand, tilgang til reservedel­er, bemanning og trening at Forsvarets fem fregatter ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt, ifølge en rapport fra riksrevisj­onen. Her, fregatten KNM Roald Amundsen...
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Det er så store mangler ved teknisk tilstand, tilgang til reservedel­er, bemanning og trening at Forsvarets fem fregatter ikke har den operative evnen som Stortinget har forutsatt, ifølge en rapport fra riksrevisj­onen. Her, fregatten KNM Roald Amundsen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway