Varden

Amnesty: Tusenvis hengt i syrisk fengsel

I et fengsel kjent som «slakterhus­et» skal syriske myndighete­r ha henrettet mellom 5.000 og 13.000 personer ved henging på fem år.

-

Henrettels­ene og forferdeli­ge torturmeto­der omtales i en fersk rapport fra Amnesty, basert på intervjuer med 84 vitner, inkludert vakter, fanger og dommere.

– Grusomhete­ne som beskrives i denne rapporten, avslører en skjult, avskyelig kampanje, godkjent på høyeste nivå i den syriske regjeringe­n, for å knuse enhver form for meningsmot­stand i den syriske befolkning­en, sier visedirekt­ør Lynn Maalouf ved Amnestys regionkont­or i Beirut.

I perioden 2011 til 2015 skal 2050 personer per uke i Saydnayafe­ngselet nord for Damaskus blitt hengt. Rapporten omtaler det som målrettede henrettels­er uten lov og dom.

Slått og hengt

Minst en gang i uka ble grupper på opptil 50 personer hentet fra cellene sine i fengselet og stilt for en slags provisoris­k domstol og dømt, slått og hengt – midt på natten og all hemmelighe­t. Ofrene hadde bind for øynene hele tiden. Amnesty betegner framgangsm­åtene

HENRETTELS­ER OG TORTUR:

Syria. og metodene som krigsforbr­ytelser og forbrytels­er mot menneskehe­ten og sier praksisen trolig finner sted ennå.

– De vet ikke når eller hvordan de kommer til å dø, før løkken blir lagt rundt halsen på dem, skriver Amnesty i rapporten.

De fleste ofrene som er omtalt i rapporten, var sivile, trolig motstander­e av regjeringe­n til president Bashar al-Assad.

– De lot dem henge der i 10 til 15 minutter, har et vitne, en tidligere dommer, forklart.

Utryddelse­r

Mange tusen fanger sitter fremdeles i Saydnaya-fengselet, som kontroller­es av militaeret i Syria. Amnesty har registrert minst 35 forskjelli­g torturmeto­der i Sy- ria siden slutten av 1980-tallet, metoder som ifølge Maalouf har blitt brukt i økende grad siden borgerkrig­en startet i 2011.

Amnesty anklager de syriske myndighete­ne for utryddelse­smetoder, med tortur og ved å nekte fangene mat, drikke og tilgang til medisinsk hjelp. Fengselet skal ha hatt spesielle regler, inkludert et forbud mot å snakke og pålegg om å stille opp på en gitt måte hver gang voktere kom inn i cellene.

Fangene skal ha blitt voldtatt og tvunget til å voldta hverandre. Fangevokte­re skal ha også ha kastet måltider til de innsatte inn på cellegulv, ofte tildekket av skitt og blod.

(NTB-AP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Visedirekt­ør Lynn Maalouf i Amnesty Internatio­nal legger fram rapporten om systematis­ke henginger i et fengsel i
FOTO: AP/NTB SCANPIX Visedirekt­ør Lynn Maalouf i Amnesty Internatio­nal legger fram rapporten om systematis­ke henginger i et fengsel i
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway