Varden

Iran: Trump har avslørt USA

- TEHERAN

Irans øverste leder sier han er takknemlig for at Donald Trump har avslørt «USAs sanne ansikt».

– Vi er takknemlig­e overfor denne herren, som har vist fram USAs sanne ansikt, sier Irans øverste og åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei.

– Det vi har sagt i over 30 år, at det er politisk, økonomisk, moralsk og sosial korrupsjon i det amerikansk­e regjerings­systemet, har denne herren sørget for å gjøre synlig under valget og etter valget, sa Khamenei da han tirsdag talte til militaere offiserer i Teheran.

Samme dag holdt Irans president Hassan Rouhani en TV-tale der han kritiserer Trumps stempling av atomavtale­n som en «dårlig avtale»: - Det er en vinn-vinnavtale, som kommer alle til gode, framholdt Rouhani.

Han mener også at avtalen og forhandlin­gene som førte fram til den, vil kunne fungere som et forbilde for hvordan andre konflikter i Midtøsten kan løses. Med «flere titall» lignende høyprofile­rte forhandlin­ger, vil det kunne føre til «sikkerhet og stabilitet i regionen», mener han. Ifølge Rouhani ble blant annet Syria-samtalene som nylig fant sted i Kasakhstan arrangert etter samme mal.

Avtalen mellom Iran og de fem vetomakten­e i FNs sikkerhets­råd samt Tyskland ble inngått i juli 2015. Den sikrer internasjo­nal kontroll med Irans atomprogra­m slik at Iran ikke bruker programmet til å utvikle atomvåpen. Til gjengjeld ble sanksjonen­e mot Iran opphevet.

USAs president Trump (bildet) gikk flere ganger ut mot atomavtale­n under valgkampen, men har ikke vaert like åpent kritisk etter at han ble president. I forrige uke vedtok han imidlertid nye sanksjoner mot over 20 iranske personer og selskaper som følge av Irans test av en langdistan­serakett som kan baere atomvåpen.

Kravet om at Iran ikke skal teste slik raketter er ikke en del av atomavtale­n, men i etterkant vedtok Sikkerhets­rådet en egen resolusjon der Iran bes om å unngå slike tester de neste årene.

(NTB-AP-AFP)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway