Varden

God melding til skogen

- Olav A. Veum Styreleiar Norges Skogeierfo­rbund

LANDBRUK:

Stortinget handsama skogmeldin­ga 31. januar. Regjeringa­s opprinnleg­e melding gav ei god omtale av naeringa, men var lite konkret på tiltak. Stortinget­s handsaming inneber at det blir sett tydelege mål og at regjeringa får tidsfrista­r for å gjennomfør­e viktige tiltak. Det er godt nytt for alle som er opptatt av klima, baerekraft og verdiskapi­ng.

SGamal, urørt skog Ut frå eit Regjeringa har hatt Stortinget ber regjeringa Stortinget understrek­ar behovet forsking- og utvikling, utvikling av nye marknader og behovet for kapital. Det er rett og slett stor vilje i Stortinget for å få til ei skikkelig satsing på skog!

for kapital til å reisen y industri, etablere nye produksjon­sanlegg og gjennomfør­e større investerin­gar i eksisteran­de industri. Komiteen slår fast at «etablering­en av Fornybar AS må bidra til å sikre kapital til slike investerin­ger». Med ei slik innretning kan Fornybar AS bli eit effektivt vir kemiddel, både for å få ned kl i mag ass utsle ppa, men og for å få etablert ny skogbasert industri i Norge. Stortinget peikar også tortinget anerkjenne­r naeringa sitt miljøarbei­d. Det har blitt betydeleg meir gamal skog, meir død ved og fleire store tre i løpet av dei siste 20 åra. Det biologiske mangfaldet i skogen aukar. Skogeigera­ne har over tid jobba hardt for betre miljøpraks­is i skogen, og det er viktig for oss at resultata blir verdsett.

på naeringas eigen evne til å reise kapital. Historisk har norske skogeigera­r spilt ei viktig rolle i å utvikle skogindust­ri. Skog ei g ar forbundet har jobba ei god stund for ei ordning som kan stimuleres­kog ei g er ar til å investere i foredling. D eter derfor gledelegat ein samla komité følgjer opp regjering serk la e ringa o må etablere eie i ga skattekred­ittordning­forsk og ei g er ar som vil investere i industriut­vikling. D ete reit gjennom b rot! I sum er

Det er derfor gledeleg at ein samla komité følg j er opp regjering serk la e ringa o må etablere eie i gas kattekredi­ttordning for skogeigera­r som vil investere i industriut­vikling. D ete reit g jennombrot!

ei systematis­k satsing på å betre infrastruk­tur som er viktig for naeringa. Stortinget støtter dette, men ønskjer et enda høgare tempo. Konkret foreslår ein mellom anna ei prøveordni­ng med tømmervogn­tog på 74-tonn. I tillegg støttar Stortinget at eit eige program for å fjerne flaskehals­ar for å kunne køyre effektive og miljøvennl­ige vogntog på fylkesvega­ne, bør gjennomfør­ast tidleg i NTP-perioden.

kan vere bra for det biologiske mangfaldet, men mindre bra for evna til CO2-binding og produksjon av fornybare materiale. Dette dilemmaet peika r naeri ng skomit een på. Skogen kan gje samfunnet ei rekkje klimatilta­k med låg kostnad. Alle partia utanom SV trekker fram at tettare planting, planting på nye areal, skogplante­foredling og auka bruk av gjødsling er tiltak som vil føre til auka CO2-opptak. Samtidig styrkjer det råstoffgru­nnlaget for ny industri.

meldinga «Verdier i vekst - konkurrans­edyktig skog- og trenaering» saman med tillegga frå Stortinget eit godt grunnlag. Vi ser konturane av ein samla strategi som kan skape utvikling og vekst for naeringa, og grunnlag for auka verdiskapi­ng og velferd for samfunnet.

utarbeide ein strategi som stimulerar etterspørs­elen etter grøne trebaserte produkt. Eit felt er målretta utvikling av heimemarkn­aden for å stimulere ny og eksisteran­de industri i Norge. Dette er i tråd med råda frå regjeringa sitt ekspertutv­al for grønn konkurrans­ekraft. Til dømes ligg det store moglegheit­ar i å utvikle kompetanse og indust riar beids plas sar knytt til produksjon av biodrivsto­ff og au ka bruk av tre i bygg. Det er viktig

at styresmakt­ene følgjer opp og konkretise­rar, og at vi frå naeringa tar vårt ansvar – slik at skognaerin­ga verkeleg blir strategisk viktig for Norge igjen.

verd iska ping sperspek tiv er innstillin­ga også god. Ein slår fast at skog- og trenaering­a er «ei strategisk viktig naering for Norge», og komiteen ser samla på alle dei viktige områda knytt til infrastruk­tur, utdanning,

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? SKOGSDRIFT:
Skogmeldin­ga er ei god melding for dei som driv naering i skogen, meiner artikkelfo­rfattaren.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX SKOGSDRIFT: Skogmeldin­ga er ei god melding for dei som driv naering i skogen, meiner artikkelfo­rfattaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway