Varden

Tuddal - en skidestina­sjon?

- Terje F. Rønning Porsgrunn, løypekonta­kt for Gvålsheia og Langehaug Hytteforen­ing

HJARTDAL:

Det har dessverre vaert kranglet mye de siste par årene om skiløypene i Tuddal. Men hvordan ønsker Hjartdal kommune selv å framstå og å utvikle seg?

HI dag har Omn a e ring s grunnlaget Etter all kranglinge­n Det pågår storstilt I senere tid Saken handler står Lages det handlingsp­laner «Inngrepslø­yve...» omfatter «turstier» (Friluftslo­ven, § 35). Vurderinge­ne fra administra­sjonen

skal vi ikke referere her – sakspapire­ne er tilgjengel­ige for den som ønsker. I denne vurderinge­n bryter man opp saken i en rekke mindre, adskilte deler, uten å se tilstrekke­lig på helheten. va gjøres for å koble visjoner med realiteter og handling? Hvordan ønsker innbyggern­e selv å bruke sine knapt 800 kvadratkil­ometer? Trekker man lasset i fellesskap? Har skiløyper primaert en transportf­unksjon, eller er de noe mer? Innstillin­gen Det framheves i Det er mulig Det er denne En vinter- Derfor fra For oss brukere eller ønsker Hvilke råd skal vi administra­sjonen

konkludere­r med at løypa «rundt Sjåvann» ikke oppfyller samme kravet til transport (som et mindre lukrativt alternativ) og at «løypas funksjon... er avgrensa.» samt «Løypa har meir funksjon som rek r easjonslø y pe enn som samankopli­ng.»

kommunesty­ret til behandling «Inngrepslø­yve for fremføring av skiløyper – Tuddal». Vi som bruker fjellet, har snart gitt opp.

er det vel først og fremst rekreasjon som er interessan­t? På sikt kanskje også bygging av samspill «by og land».

for dette – eller overlates strategien til enkeltpers­oners initiativ?

tallene er slik, men for oss som naturlig sogner til denne delen av fjellet, er denne løypa langt viktigere – i tillegg til å utgjøre en prosentmes­sig mye større del.

de siste par årene og med harde utfall, ser det ut til at mye av fjellet skal ligge urørt. Dette er helt legitimt – men da bør man stå oppreist og si det. Slik det er idag, snakker kommunen med to tunger.

delen som er det flotteste partiet av oppkjørte løyper! Det er andre deler som – bl.a. av hensyn til sikkerhet – ikke kjøres opp før på ettervinte­ren, så i tillegg er det også blant de trygge områdene over tregrensa. Svaert mye av det øvrige ligger nemlig under.

(300 mill.) utbygging av vann og kloakk i de øvre hytteområd­ene, og man er avhengige av stor grad av tilkobling fra eksisteren­de hytter, men også fra nye, for å få regnestykk­et til å gå ihop. Samtidig har kommunen brukt årevis på å få på plass en sti- og løypeplan.

påske-ferie uten minst en runde rundt ved Sjåvann er for meg personlig ingen ordentlig skiferie i Tuddal. Denne løypa kunne Tuddal vaert stolt av.

har det skåret seg fullstendi­g mellom noen grunneiere og de som ønsker framføring av løyper – vel og merke i eksisteren­de traséer. Først i senere tid vises tegn til å vurdere politisk og administra­tivt ansvar, i stedet for å dytte løypelag og hytteturis­ter foran seg.

at bygda virkelig skal spørre seg selv hvor de ønsker å gå. For noen av oss er det fortsatt mulig å satse helt andre steder; vi forventer uansett ikke å få igjen verdiene vi har lagt ned – det var ikke derfor vi kom hit.

om å bruke makt med grunnlag i lovverket og av hensyn til fellesskap­ets interesser. Det er en rekke forutsetni­nger som skal vurderes for å gå til et slikt inngrep, men det er utvetydig at loven vi gi til andre? det på hjemmeside­n at «naeringsli­vet i kommunen er knytt til landbruk, turisme og han dver ksten es ter.» Med over 1.000 hytter er vel sistnevnte mye knyttet til punkt to på lista.

oppsummeri­ngen at de omstridte delene utgjør mindre enn 3 prosent av løypenette­t i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway