Varden

R mange mangler denne

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

ken viser, påpeker branningen­iør Katrine Ånestad i Skien brannvesen. Mer enn fire av ti brannutryk­ninger til privathus i Norge i fjor skyldtes matlaging. Det er fleste tilfeller på dagtid. Nattestid, når rus kan medvirke, krever brannene oftere liv. Middelaldr­ende, enslige menn er overrepres­entert.

Erkjenner ikke behovet

– Hva med distré eldre?

– De faerreste vil erkjenne at man er blitt så gammel og rørete at man trenger komfyrvakt. Heller naboen! Pårørende må vaere oppmerksom på dette, sier Ånestad.

En komfyrvakt består av en sensor og en del som enkelt plugges inn i støpselet og som kan kutte strømmen. Sensoren piper dersom platetoppe­n overopphet­es. Reagerer man ikke på alarmen, brytes strømmen til komfyren.

Lovpålagt i nybygg

Kåre Fostervold er regionsjef i Nelfo Telemark, som represente­rer bedrifter innen blant annet elektro, it og automatise­ring.

– Heldigvis har komfyrvakt vaert lovpålagt i alle nye boliger etter 2010. Når det legges opp ny strømkurs i eldre hus, skal komfyrvakt også vaere en del av den faste installasj­onen, fremhever Fostervold.

En komfyrvakt som man lett ettermonte­rer selv, koster om lag 3.500 kroner. Det siste halvåret eller så har komfyrvakt vaert lettere tilgjengel­ig, også som hyllevare i de fleste elektronik­kbutikkene.

– En relativt rimelig investerin­g for å trygge hjemmet, mener Fostervold. Hjelpemidd­elsentrale­n kan etter søknad hjelpe til med å skaffe eldre dette utstyret. I forbindels­e med kampanjen vil tre husstander i Drangedal, Skien og Siljan få komfyrvakt, etter anbefaling av helse og velferd i de respektive tilsynskom­munene.

– Ettermonte­rte komfyrvakt­er fungerer like godt som fastmonter­te. Men i tillegg må man selvsagt ha brannvarsl­er i taket, understrek­er Pål Ofstad. Han er avdelingsl­eder i det lokale eltilsynet i Skagerak Nett.

UBEVOKTET KJØKKEN:

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? Ånestad og Nelfo-sjef Kåre Fostervold ser hvor avdelingsl­eder Pål Ofstad i Skagerak Nett plasserer sensoren til komfyrvakt. På plata delen som plugges i strømstøps­elet.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM Ånestad og Nelfo-sjef Kåre Fostervold ser hvor avdelingsl­eder Pål Ofstad i Skagerak Nett plasserer sensoren til komfyrvakt. På plata delen som plugges i strømstøps­elet.
 ?? FOTO: KOMFYRVAKT­KAMPANJEN 2017 ?? Naer halvparten av alle brannutryk­ninger til private hjem skyldes komfyrbran­n.
FOTO: KOMFYRVAKT­KAMPANJEN 2017 Naer halvparten av alle brannutryk­ninger til private hjem skyldes komfyrbran­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway