Varden

– Det dreier seg om kulde, sult og død!

Gå ut og gjør deres beste. Husk at det dreier seg om kulde, silt og død. Og Seier!

- BAMBLE Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Laerer og dobbeltpol­farer Brit Thorstense­n sender sine unge skuespille­re ut i generalprø­ve med myndig røst:

De dramatiske historiene om barske Fridtjof Nansen, sleipe Roald Amundsen, den tragiske Hjalmar Johansen og gentlemann­en Robert F. Scott skal gjenskapes på en skikkelig måte i foajeen på Langesund barneskole torsdag.

Sjetteklas­se har jobbet med produksjon av skuespille­t «Triumf og tragedie i polarisen» i tre uker. Det ble et tverrfagli­g prosjekt med hovedvekt på historiske oppdagelse­r i en tid da Norge slo gjennom som polarnasjo­n.

Dramatiser­e

Gjennom å dramatiser­e tre av de mest kjente ekspedisjo­nene mot polene, Nansen mot Nordpolen og Amundsen og Scotts dramatiske kappløp mot Sydpolen har elevene fått et levende innblikk i «sin» ekspedisjo­nsdeltaker som de spiller rollen til. – Elevene har «søkt» plass på ekspedisjo­nene som det ble gjort i sin tid, og de har arbeidet med kulisser og replikker i nesten tre uker, forteller Thorstense­n, som altså har vaert på både Syd- og Nordpolen selv.

Familie

En av hovedperso­nene i stykket er «vår egen» polarhelt Hjalmar Johansen, som ble med Fridtjof Nansen lenger mot nord enn noe menneske før dem, som røk uklar med Roald Amundsen på hans sydpol s ekspedisjo­n, ble nektet å vaere med på ferden inn mot selv polpunktet, ble degradert og som senere tok sitt eget liv.

Han spilles av Maren Cecilie Mustad – som faktisk er i familie med polarhelte­n. For henne ble arbeidet med «Triumf og tragedie i polarisen» nok en helt spesiell opplevelse.

Robert F. Scott er også en tragisk figur. Han ville reise til Sydpolen med motorslede og hester, og endte med å spise hestene, trekke sledene selv, for til sist å møte det norske flagget på polpunktet.

NEDERLAGET: HELTER:

Hele ekspedisjo­nen døde siden av utmattelse, kulde og skjørbuk. Robert F. Scott ble spilt av Marcus Müller Johansen, og han og hele Scott-ekspedisjo­nen spilte sine roller på engelsk!

Helt eller skurk?

Fridtjof Nansen er og blir helten, vikingen, sportsmann­en, også i denne polarhisto­rien. Selv om Roald Amundsen jo faktisk nådde et polpunkt! Men da hadde han først lurt Nansen til å låne bort «Fram» – for angivelig å forsøke å ta seg til Nordpolen. Litt for lur, altså. De to polarhelte­ne ble spilt av henholdsvi­s Ida Nystein Pedersen og Christian Garstad-Berg.

Teaterstyk­ket skal vises fram for foreldrene torsdag ettermidda­g. De har grunn til å glede seg. Bare synd at ikke 6A på Langesund barneskole kunne ha fått vist fra stykket sitt til elever på andre barneskole­r i kommunen. Her var det mye å laere.

 ?? ALLE FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? Robert F. Scotts ekspedisjo­n har omsider greid å slepe seg fram til Sydpolspun­ktet, bare for å få se det norske flagget. Scott måtte bare konstatere at Roald Amundsen hadde kommet først. Hjemveien ble en håpløs kamp mot skjørbuk, kulde og død.
ALLE FOTO: MORTEN LIE-HAGEN Robert F. Scotts ekspedisjo­n har omsider greid å slepe seg fram til Sydpolspun­ktet, bare for å få se det norske flagget. Scott måtte bare konstatere at Roald Amundsen hadde kommet først. Hjemveien ble en håpløs kamp mot skjørbuk, kulde og død.
 ??  ?? F.v. Hjalmar Johansen (Maren C. Mustad), Fridtjof Nansen (Ida N. Pedersen) Robert F. Scott (Marcus M. Johansen) og Roald Amundsen (Christian Garstad-Berg)
F.v. Hjalmar Johansen (Maren C. Mustad), Fridtjof Nansen (Ida N. Pedersen) Robert F. Scott (Marcus M. Johansen) og Roald Amundsen (Christian Garstad-Berg)
 ??  ?? SVIKET: Roald Amundsen får låne «Fram» av Fridtjof Nansen – under påskudd av å skulle seile mot Nordpolen.
SVIKET: Roald Amundsen får låne «Fram» av Fridtjof Nansen – under påskudd av å skulle seile mot Nordpolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway