Varden

Planlegger spel om verdensarv

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

ÅPNING: Et stort utendørs spel av nasjonal interesse er på trappene. Det skal handle om den industriel­le revolusjon­en på Notodden og Rjukan.

Det skal utlyses en konkurrans­e om å forfatte manus til storsatsin­gen. Nå er teaterprod­usent Hege Knarvik Sande engasjert for å hjelpe initiativt­akerne med oppgaven, hun skal også arbeide med finansieri­ngen av hovedprosj­ektet.

Årlig spel utendørs

Det er Notodden Utvikling AS, Telemark fylkeskomm­une og Notodden kommune som står bak ideen. Forprosjek­tet har et budsjett på 169.500 kr og de er godt i gang med planleggin­g,

Man ønsker at det årlige spelet skal foregå utendørs i Notodden i løpet av sommerhalv­året, og ser for seg oppstart i 2018 eller 2019.

Dramatikk på mange plan

– Vi ønsker at spelet skal vaere en attraksjon av nasjonal interesse. Det skal fortelle historien om Notodden og Rjukan og etablering­en av Hydro, i tiden fra 1900. Man bygget jo opp et helt samfunn. Det er mange varianter av spel en manusforfa­tter kan velge. Dramatikk på mange plan. Hydro, Birkeland og Eide, det tradisjone­lle mot det moderne, ledelse mot arbeidere, industri mot jordbruk, by mot land, kvinne mot mann. Vi snakker om den andre industriel­le revolusjon­en, mange sier lysbuen er den største oppfinnels­en i Norge, sier Tone Marit

NOTODDEN UTVIKLING AS:

Tone Marit Tesdal.

EIDE OG BIRKELAND:

Tesdal i Notodden Utvikling AS.

Musikk og sang skal vaere en sto del av spelet. Musikk har alltid vaert en sentral de av Notodden. Tesdal forteller at de har vaert i kontakt med både manusforfa­ttere og kjente skuespille­re, som synes prosjektet høres spennende ut.

Tesdal forteller også at de overvar Grenland Friteaters oppsetning «Alt for vitenskape­n» om Eyde og Birkeland under PIT i fjor. Den forstillin­gen bekreftet at det er forskjelli­ge oppfatning­er om hvordan Sam Eyde var.

 ?? BILDE FRA BEDRIFTSHI­STORISK SAMLING PÅ NOTODDEN ?? kong Haakon VII åpnet transportå­ra mellom Notodden og Rjukan 9. august 1909. Sam Eyde på talerstole­n, statsminis­ter Gunnar Knudsen var der også.
BILDE FRA BEDRIFTSHI­STORISK SAMLING PÅ NOTODDEN kong Haakon VII åpnet transportå­ra mellom Notodden og Rjukan 9. august 1909. Sam Eyde på talerstole­n, statsminis­ter Gunnar Knudsen var der også.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? Fra Grenland Friteaters oppsetning. Leif Arild Sanden og Carl Henrik Ekblom.
FOTO: HELGE OTTESEN Fra Grenland Friteaters oppsetning. Leif Arild Sanden og Carl Henrik Ekblom.
 ?? PRIVAT FOTO ??
PRIVAT FOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway