Varden

Vil gi sentrum kunst

«Ultimate Ulefoss» er navnet på et millionpro­sjekt som skal glede og gi folk noe å prate om.

- NOME Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

SØKER OM MIDLER:

– Installasj­oner og kunst i det offentlige rom vil alltid vaere debattert. Noen vil gjerne si at kunsten er bra, mens andre vil kunne hevde den er dårlig. Kunst vil uansett skape en litt forhøyet følelse for et område og vise at et sentrum er tiltenkt noe mer enn kun praktiske gjøremål. Dette i seg selv er veldig positivt for et sted, mener avdelingsl­eder for kultur, fritid og folkehelse i Nome kommune, Heidi Elise Kvale.

Et sted for glede og godhet

På vegne av kommunen har Kvale nå sendt en omfattende søknad til den offentlige innsatsen KORO (Kunst i det offentlige rom) der det søkes om 650.000 kroner til kunstprosj­ektet kalt «Ultimate Ulefoss». Totalramme­n for prosjektet er 1,3 millioner kroner. Ønsket med prosjektet er å legge til rette for stedsutvik­ling ved å bringe kunst inn i sentrumsbi­ldet. Prosjektet må også ses i sammenheng med den nye regulering­splanen for Ulefoss sentrum.

– Vi ønsker å skape «Ultimate Ulefoss», stedet som assosieres med glede og godhet. Kunsten i de åpne rom skal vaere med på å utvikle sentrumsom­rådene med glede, undring og stolthet. Målsetting­en er å la kunsten vaere med på å skape et sentrum som oppfordrer til samhold og hvor vi bruker mer tid, heter det blant annet i prosjektbe­skrivelsen som er oversendt KORO.

Vil se på aktuelle plasser

Dersom finansieri­ngen kommer på plass vil det bli oppnevnt en kunstfagli­g konsulent for å sikre den faglige kompetanse­n.

– Det første man må finne ut er hvor i sentrum det vil vaere mest formålstje­nlig å ha kunst. I tillegg kommer spørsmålet om hva slags kunst man skal gå for. Deretter vil det vaere aktuelt å få inn tilbud fra kunstnere, sier Heidi Elise Kvale som har som målsetting at kunsten skal vaere på plass mot slutten av 2018.

Virkemidde­l for stolte

– Hvorfor mener du prosjektet er viktig for kommunen og Ulefoss?

– Fordi Nome sliter med negativ tilflyttin­g. På sikt vil befolkning­en bli eldre og eldre mens faerre barn blir født. Kunst er ett av flere virkemidle­r og grep som gjør at man blir mer stolt av eget sted. Dette vil alltid vaere positivt, enten det gjelder innflytnin­g eller dem som allerede bor her, mener Heidi Elise Kvale.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? Avdelingsl­eder Heidi Elise Kvale i Nome kommune har tro på effektene som kunst i det offentlige rom kan gi når det kommer til trivsel i Ulefoss sentrum. På vegne av kommunen søker hun nå om 650.000 kroner til prosjektet «Ultimate Ulefoss». Målet er at...
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT Avdelingsl­eder Heidi Elise Kvale i Nome kommune har tro på effektene som kunst i det offentlige rom kan gi når det kommer til trivsel i Ulefoss sentrum. På vegne av kommunen søker hun nå om 650.000 kroner til prosjektet «Ultimate Ulefoss». Målet er at...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway