Varden

Her er Grenlands nye kaos-kryss

Her kommer den nye proppen i Grenlandst­rafikken: Domus-krysset og Sverresgat­e midt i Porsgrunn sentrum må ta støyten når Lilleelvkr­ysset stenges i et halvt år.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Statens vegvesen har planen klar for hvor trafikken skal gå når Lilleelvkr­ysset stenges i et halvt år. Nesten all trafikk må innom Domuskryss­et og Sverresgat­e. Byggeleder Kari Tisjø Tveit ber folk la bilen stå oftere.

– De første 14 dagene blir det kaos, men så tror vi at det går seg til, sier Kari Tisjø Tveit. Hun er byggeleder for det store veiprosjek­tet i Porsgrunn, på folkemunne kalt bare Lilleelvkr­ysset. Den nye veistrekni­ngen fra Beha-kvartalet til Hovenga skal etter planen rydde opp i trafikken. Men før det blir bedre, skal det bli verre. Hvor mye verre, gjenstår å se.

Første pekepinn får man 8. mars.

Må stenges

I forbindels­e med en ny bru ved jernbaneov­ergangen i Lilleelvga­ta må dagens overgang og kryss stenges i et halvt år. Her går 15.000 biler i døgnet. Nå skal disse søke tilflukt andre steder. – Det går nok bra! Til tross for sur vind, snøfokk og utsikter til kaos i byen, er byggeleder Kari Tisjø Tveit i strålende humør når hun forteller om det som er på gang. For nå jobbes det på spreng for å gjøre stengingen så skånsom som mulig.

– Vi setter i verk en rekke tiltak. Blant annet skal krysset mellom Jernbanega­ta og Sverresgat­e rustes opp, slik at det tar av for mer trafikk. Det blir også grundig skilting, sier hun.

Det skiltes også ved Menstadbru­a for å lede sørgående trafikk over på riksvei 36.

Statens vegvesen har også jobbet direkte inn mot brukerne. Via lastebilei­erforbunde­t har man informert om at Herøya er et bedre alternativ når man kommer fra E18. De har også vaert i dialog med busselskap­ene.

Tungtransp­ort

Av de 15.000 bilene som passerer gjennom Lilleelvkr­ysset i løpet av et vanlig døgn, er sju prosent tungtrafik­k. Dermed er det mye å hente ved å få tungvekter­ne til å ta en annen vei.

Prosjektle­delsen sender også ut en anmodning om at folk lar bilen stå og velge andre alternativ­er. Kompiskjør­ing eller kollektivt­rafikk er en mulighet.

En annen er å gå eller sykle til og fra jobb.

– Dessuten oppfordrer vi folk til å jobbe noen dager hjemmefra, dersom det er en mulighet, sier byggeleder Kari Tisjø Tveit.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ??  ?? NY PROPP: Her i Domuskryss­et blir den nye proppen i systemet. Byggeleder Kari Tisjø Tveit sier krysset blir rustet oppblant annet med nytt lysanlegg.
NY PROPP: Her i Domuskryss­et blir den nye proppen i systemet. Byggeleder Kari Tisjø Tveit sier krysset blir rustet oppblant annet med nytt lysanlegg.
 ??  ?? TOGET KOMMER: Jernbaneov­ergangen blir stengt for biltrafikk i et halvt år, fra og med 8. mars.
TOGET KOMMER: Jernbaneov­ergangen blir stengt for biltrafikk i et halvt år, fra og med 8. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway