Varden

Roman om de mange som føler på frykt

– Psykisk sykdom berører de fleste i løpet av et liv. Det har blitt større åpenhet om det i samfunnet, men jeg synes fremdeles det er stigmatise­rt.

- OSLO Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Det sier forfatter Ingrid Melfald Hafredal fra Porsgrunn. Nå er hun klar med sin roman nummer to. Den lanseres 17. februar.

Boken heter «Harehjerte» og som debuten gis den ut på Oktober Forlag.

De kjenner på frykt

– Harehjerte er et gammelt folkelig uttrykk for hjertebank, å vaere veldig redd. Jeg fant det i eventyret om Askeladden som kappåt med trollet – faren synes broren hans er feig og kaller ham for harehjerte. De personene jeg skriver om i boken kjenner på ulike former for frykt. Frykt er noe veldig menneskeli­g, sier Melfald Hafredal.

«Harehjerte» handler om en ungdomspsy­kiatrisk institusjo­n og alle menneskene som bor og ferdes der. Forfattere­n har god kunnskap om det hun skriver om

– Jeg har jobbet på forskjelli­ge helseinsti­tusjoner i over ti år mens jeg studerte, deriblant ungdoms- og voksenpsyk­iatri. Jeg har studert lenge, ler hun.

Hun tror mange er opptatt av å skille mellom det friske og det syke, saerlig når det gjelder psykiatri. Samtidig blir de fleste berørt av psykisk sykdom i løpet av livet, enten personlig eller gjennom kolleger, venner eller familie. Det at det er allment, gjør det spennende å skrive om, synes forfattere­n.

«Et godt rom å vaere i»

Nå skal det kanskje iles til og fortelles at det ikke er en deprimeren­de bok, det er mye håp i den. Selv om boken har en tung tematikk, så har Ingrid Melfald Hafredal fått kompliment for at boken er «et godt rom å vaere i». At det finnes glede der, i tillegg til et godt språk.

Mange fortellers­temmer

Debutboken «Omveier», som kom ut i 2013, hadde en fortellers­temme, ett jeg. «Harehjerte» har mange fortellers­temmer. Beboerne, de ansatte og de pårørende. Ja, selv huset har en stemme i seg selv.

Forfattere­n er opptatt av form, og synes språket er like viktig som fortelling­en. En psykiater snakker annerledes enn en ungdom, en kvinne annerledes enn en mann.

En broket forsamling

Slik beskriver forlaget personene i boken: «June beskriver sult som farge: gult er standhafti­g, grønt er rolig og rødt vanskelig. Pål går på krykker fordi han hoppet fra en bro, for ham er dataskjerm­en virkeliger­e enn verden utenfor. Ida og moren er nesten som to venninner, når moren kommer på besøk lager de skjønnhets­salong inne på Idas

rom. Anna jobber som miljøterap­eut på institusjo­nen, hun har en helt egen forståelse for dem som bor der. Psykiatere­n Ørjan drikker sjelden mer enn fire øl, han glemmer aldri hvor han kommer fra. Sykepleier­en Solveig er husets klippe, helt til hun en dag faller om.».

Vil ha mer tid til å skrive

Ingrid Melfald Hafredal er fra Porsgrunn. Melfald-navnet stammer fra en gård i Melum og Hafredal fra Valle i Bamble.

Etter videregåen­de i hjembyen, dro hun til Bergen hvor hun studerte språk og litteratur. Deretter til Madrid for å skrive, her ble hun i tre år og livnaerte seg som engelsklae­rer. Så tok hun forfatters­tudiet i Bø i 2010/2011 og flyttet deretter til Oslo.

Melfald Hafredal har jobbet i et manus- og språkbyrå, men skal jobbe frilans framover for å ha mer tid til å skrive. Frilansvir­ksomheten blir noe av det samme som hun jobbet med tidligere. Forlag trenger språkrense­re, mange trenger teksthjelp og i tillegg er Ingrid Melfald Hafredal kurslaerer i spansk og norsk.

 ??  ?? INGRID MELFALD HAFREDAL: 17. januar gir Oktober Forlag ut hennes andre roman, kalt «Harehjerte». Ingrid fra Porsgrunn har bosatt seg i Oslo og bildet er tatt i Slottspark­en.
INGRID MELFALD HAFREDAL: 17. januar gir Oktober Forlag ut hennes andre roman, kalt «Harehjerte». Ingrid fra Porsgrunn har bosatt seg i Oslo og bildet er tatt i Slottspark­en.
 ??  ??
 ?? FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK ??
FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK
 ??  ?? KOMMER: Boka utgis 17. februar.
KOMMER: Boka utgis 17. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway