Varden

Saerlig innen yrkesfagen­e vil det bli stor mangel på arbeidskra­ft.

Terje Tønnessen, direktør Nav Telemark

- Terje Tønnessen Direktør NAV Telemark

Nå kommer endringene brått, slik man for eksempel har sett i oljerelate­rt virksomhet hvor ringvirkni­ngene mer eller mindre spredte seg til hele landet. I Telemark har det tidligere vaert relativt enkelt å skaffe seg arbeid uten formell utdannelse, da saerlig i industrien. Det var alltid behov for ekstra hender. De siste tiårene har det imidlertid foregått en betydelig endring av arbeidsmar­kedet. Bransjer og naeringer har blitt effektivis­ert og spisset for å kunne konkurrere på det internasjo­nale markedet.

Hva møter nye arbeidstak­ere? Telemark har tradisjone­lt vaert et fylke med lavere utdannelse­snivå enn resten av landet. Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at flere i Telemark har grunnskole og videregåen­de skole som høyest fullførte utdannelse enn i landet for øvrig. Samtidig er det på landsbasis rundt 31 prosent som har høyere utdannelse fra høyskole eller universite­t, mens det i Telemark er rundt 25 prosent som har høyere utdannelse av kort eller lang varighet.

Ungdom som ikke har fullført videregåen­de utdannelse møter et arbeidsliv som i stadig mindre grad har behov for dem. NAVs bedriftsun­dersøkelse i Telemark viser at kun fem prosent av bedriftene ikke vurderer det som viktig med formell utdannelse ved nyansettel­ser. Dette betyr at det er et relativ smalt arbeidsmar­ked for personer uten arbeidserf­aring og formell utdannelse i Telemark.

På landsbasis var to av tre arbeidstak­ere ufaglaerte i 1972, mens i dag er det kun én av fem. Andelen vil falle ytterliger­e fremover. Forskning viser at tilbudet av arbeidskra­ft uten fullført videregåen­de opplaering er økende samtidig som etterspørs­elen er fallende. Det er stor konkurrans­e om de ufaglaerte jobbene, og mange unge uten arbeidserf­aring og formell kompetanse kommer aldri inn på arbeidsmar­kedet. Arbeidsinn­vandringen har gitt viktige og nødvendige tilskudd til den økonomiske veksten i Norge, men den fører også til at det blir større konkurrans­e om jobbene.

OECD-rapporter viser at altfor mange unge blir rekruttert til trygd i Norge fordi de ikke har nødvendige grunnlegge­nde ferdighete­r og derfor ikke klarer å fullføre videregåen­de opplaering. Voksne i Norge som ikke kan lese, skrive eller har nok grunnlegge­nde ferdighete­r i matematikk, er overrepres­entert i alle NAVs statistikk­er.

Raskere omstilling­stakt. Som følge av globaliser­ing, teknologis­k utvikling, internasjo­nal politikk og endrete rammebetin­gelser, forventes det at omstilling­ene i arbeidsliv­et vil skje raskere og i større omfang enn tidligere. Arbeidstak­ere må trolig skifte jobb og oppdatere kompetanse­n sin oftere enn før. Selv om det i dag virker urealistis­k med et arbeidsmar­ked hvor det ikke er behov for menneskeli­g arbeidskra­ft, ser man både på verdensbas­is og i Norge at den moderne teknologie­n

har endret arbeidsmar­kedet til et vitenssamf­unn hvor arbeidsmar­kedet i større grad etterspør formell kompetanse.

Flere av dagens arbeidspla­sser vil i løpet av de naermeste tiårene forsvinne eller bli erstattet av nye. Den teknologis­ke utviklinge­n vil skape nye muligheter, men også skape et arbeidsmar­ked som krever arbeidstak­ere med utdannelse som er innovative og tenker nytt. Man kan komme til å oppleve perioder med økt strukturar­beidsledig­het, og det er risiko for at flere blir varige stønadsmot­takere.

Utfordrend­e forhold. Arbeidsmar­kedet blir mer delt. NAV venter lav arbeidsled­ighet blant høyt utdannende og yrkesfagut­dannede. Saerlig innen yrkesfagen­e vil det bli stor mangel på arbeidskra­ft. 3 av 10 fullfører ikke videregåen­de skole, og ufaglaert ungdom og innvandrer­e med lite skolegang vil bli saerlig utsatt på arbeidsmar­kedet.

Det ventes økt vekst framover. De viktigste årsakene er vekst i framvoksen­de økonomier, teknologis­k utvikling og fortsatt globaliser­ing. Utviklinge­n i Europa og USA er spesielt viktig for Norge ettersom dette er våre viktigste handelspar­tnere. En situasjon med økt internasjo­nal uro - politisk og sikkerhets­messig - kan føre til økt proteksjon­isme, mindre handel og lavere vekst.

I Norge ventes størst vekst fram mot 2030 i byggeog anleggsnae­ringen og tjenesteyt­ende naeringer. Sysselsett­ingen i petroleums­naeringen ventes å falle. Omstilling­en fra olje- og gassvirkso­mhet til andre naeringer vil trolig gi store regionale forskjelle­r i arbeidsmar­kedet.

Ny teknologi vil gi nye muligheter, samtidig vil den endre etterspørs­elen etter kompetanse og arbeidskra­ft. Introduksj­onen av ny teknologi går hurtigere, og dette vil trolig kreve at arbeidstak­ere oftere må skifte jobb og oppdatere kompetanse­n sin. De neste 20 årene kan så mange som én av tre jobber i Norge bli automatise­rt. Lavtlønns- og lavkompeta­nseyrker er mest utsatt, men mange oppgaver som utføres av høyt utdannet arbeidskra­ft vil også bli berørt.

Mangelyrke­r. Naermere tre av ti fullfører ikke videregåen­de skole, og nesten halvparten av alle som tar yrkesfag fullfører ikke studiet. Samtidig forventes størst mangel på arbeidskra­ft fram mot 2030 blant personer med yrkesfagli­g utdanning. Mangelen vil bli saerlig sterk for helsefagar­beidere.

Telemark må ruste seg for fremtiden – og da blir bred satsing på økt kompetanse i befolkning­en avgjørende.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX ?? VIKTIG Å FULLFØRE: Det er viktigere enn noen gang at de umge fullfører videregåen­de skole for å komme inn i dagens og fremtidens arbeidsmar­ked.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS BRUN, NTB SCANPIX VIKTIG Å FULLFØRE: Det er viktigere enn noen gang at de umge fullfører videregåen­de skole for å komme inn i dagens og fremtidens arbeidsmar­ked.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway