Varden

Deponiplan­ene i Brevik

-

Svar til hovedtilli­tsvalgt Tom Jacobsen, Dalen arbeiderfo­rening og innlegget «kjemper med demokratis­ke virkemidle­r» («Dagens mening» onsdag): Tom Jacobsen du skriver at flertallet i klubben du leder støtter opp om ønsket om å få gjennomfør­t en konsekvens­utredning av et deponi i gruvene til Norcem– Norcem eier ikke gruvene.

Og du sikter til LO-vedtak. Jeg er selv LO-medlem og LO er en interesseo­rganisasjo­n og dermed ikke folkevalgt­e valgt av folket for å represente­re oss. Industri og Energi (IE) som du refererer til har alliert seg med store kapitalkre­fter som eneeier av NOAH; Bjørn Rune Gjelsten.

Videre blir det direkte feil å sammenlign­e bordsalt med flygeaske. For å få klor ut av bordsalt trenger du en elektrolyt­t–altså vaeske og strøm. Den bundede gipsen som flygeaske er trenger kun tilsig av vann for da starter ionevandri­ngen. For inne i denne gipsen er det tusenvis av komplekse kjemiske forbindels­er fra forbrennin­ger, som ikke binder seg i gipsen. Flere av disse er metalliske forbindels­er og har derfor enda større potensiale til ionevandri­ng. Det vil si at giftstoffe­ne vil følge vannet ut i grunnvann og sjø.

På folkemøtet holdt av IE i Langesund 11. mai 2016, bekreftes det at betydelige mengder sigevann kommer inn i gruvene, og ved et eventuelt deponi ville dette vannet bli pumpet opp og renset. Anne-Lise Anthonisen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway