Varden

Millioner til frivillige

Store organisasj­oner som dekker hele fylket kan nå slippe å sende inn bunker med søknader om penger til arbeidet sitt de neste tre åra.

- TELEMARK Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

FÅRPENGER:

Om ikke det blir fri flyt av midler, så vil det i alle fall monne litt om det går slik fylkeskomm­unene går inn for – at Røde Kors, idrettskre­tsen, Turistfore­ningen, Kirkens SOS og Senter mot incest og seksuelle overgrep får mellom 125.000 og 250.000 kroner i året fram til 2020 for å satse enda mer innen folkehelse.

– Nå får vi en mer forutsigba­r hverdag, og vi slipper å bruke så mye tid på å skrive søknader, sier leder i Telemark Røde Kors, Eli Ducros.

Frigjør tid

Hun har flere hyllemeter med permer med ulike søknader som er sendt de siste årene. Nå ser hun fram til å frigjøre tid til å folkehelse­fremmende arbeid innen blant annet såkalt aktiv aldring for de eldre, og ulike aktivitete­r innen oppvekst for de yngre.

– Røde Kors i Telemark har over 2.700 frivillige. De er gullet vårt enten de jobber én dag i måneden, eller bruker påska på fjellet i forbindels­e med mulige redningsak­sjoner. Med midlene vi nå er tildelt vil det gjøre vårt arbeid lettere å tilrettele­gge for frivillig arbeid, sier Ducros og legger til:

– For frivillig arbeid koster det også, både når det gjelder orga-

–BRAFORFYLK­ET:

nisering, utstyr og transport, sier hun.

Det var under fylkeskomm­unens møte i hovedutval­g for kultur, idrett og folkehelse torsdag at det ble vedtatt og bevilge midler i en såkalt partnerska­psavtale for folkehelse. Fylkeskomm­unen trekker fram at organisasj­onene som er bevilget penger har høy kompetanse innen ulike felt som fremmer folkehelse og frivilligh­et.

– De gjør en betydelig innsats for medlemmene sine, men også for innbyggern­e i Telemark, skriver fylkesrådm­annen i sin innstillin­g.

Kommune-idé

Leder i utvalget, Tone Berge Hansen, er ikke i tvil om at dette er vel anvendte penger.

– De er svaert gode på å aktivisere i alle aldre, og de er med på å hindre ensomhet, mener Hansen.

Med erfaring fra kommunepol­itikken (Porsgrunn), så mener Hansen at det kan vaere på sin plass for kommunene også å forsøke å inngå lignende avtaler med store organisasj­oner lokalt med mål å fremme folkehelse.

 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? Leder i Telemark Røde Kors, Eli Ducros, er glad for at de fram til 2020 vil årlig motta 250.000 kroner for å fremme folkehelse.
BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL Leder i Telemark Røde Kors, Eli Ducros, er glad for at de fram til 2020 vil årlig motta 250.000 kroner for å fremme folkehelse.
 ??  ?? Tone Berge Hansen (Ap) sier det er nyttig for fylket at store organisasj­oner for midler til å fremme folkehelse.
Tone Berge Hansen (Ap) sier det er nyttig for fylket at store organisasj­oner for midler til å fremme folkehelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway