Varden

Billig gjødsel merkes

Fall i gjødselpri­sene på verdensmar­kedet, vises på bunnlinja til Yara i Porsgrunn.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

YARA PORSGRUNN:

Konsernets resultat etter fjerde kvartal 2016 endte på minus 333 millioner kroner mot 434 millioner i pluss for samme periode i fjor. Sagt med andre ord betyr det en resultatne­dgang på trekvart milliard kroner.

Fabrikksje­f Per Knudsen vil ikke ut med de lokale tallene, men han legger ikke skjul på at det har vaert tøffe tider også for Herøya.

– Men vi leverer kvalitetsg­jødsel som har bedre marginer på verdensmar­kedet, sier han. Blant annet har det brasilians­ke markedet vokst ytterliger­e og tar imot enda mer Herøya-gjødsel.

Kraftig prisfall

Det er kombinasjo­nen av overproduk­sjon av urea og ammoniakkg­jødsel fra USA og billig ener- gi i form av kull i Kina som har ført til det drastiske fallet i gjødselpri­sene. I realiteten er det nå de kinesiske kullprisen­e som bestemmer prisene på gjødsel. Det henger sammen med at produksjon­en av gjødsel er svaert energikrev­ende og Kina produserer urea med kull som energikild­e, ikke gass. Når kull er billig, faller gjødselpri­sene.

Prisfall

Det produseres ikke urea på Herøya, men også NPK-gjødsel (nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K)), eller fullgjødse­l, har hatt et markbart fall i prisene.

Sommeren 2014 lå prisen på 500 dollar tonnet. I løpet av 2016 falt prisen til 350 dollar.

Reduksjon på 30 prosent

– En 30 prosents reduksjon er selvsagt merkbar, og 2017 ser ut til å bli enda vanskelige­re, sier Knudsen, men han har stor tro på at konsernet generelt og Herøya spesielt vil klare å snu utviklinge­n.

2015 var et veldig bra år for Yara. Fjoråret var svakere, men Yara, verdens nest største gjødselkon­sern, har planene klare.

Yara bedrer resultatet

Et omfattende forbedring­sprogram er på trappene.

I løpet av høsten skal Herøyaanle­ggene kobles på.

Det handler om investerin­ger, redusering av kostnader og å jobbe bedre.

Målet er et forbedret resultatet på 500 millioner dollar i løpet av en treårs periode. Til tross for press på markedspri­sene klarer Herøya å levere fordi fullgjødse­l har bedre marginer.

Bamboo-prosjektet med en investerin­g på 2,2 milliarder kroner skal etter planen merkes på bunnlinja etter sommeren i år.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? Fabrikksje­f Per Knudsen på Yara Herøya informerte de ansatte om noe dårligere resultater for fjerde kvartal 2016.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN Fabrikksje­f Per Knudsen på Yara Herøya informerte de ansatte om noe dårligere resultater for fjerde kvartal 2016.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway