Varden

45 års godt teaterliv

Han spilte i Hamlet i 1971 og han slutter med Hamlet i disse dager. Skjønt helt slutt?

- BERGEN/SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Karl Bomann-Larsen fra Skien fyller 70 år i april og gjør nå sin avskjedsop­psetning som ansatt ved Den Nationale Scene.

Ønsker å frilanse

– Halvparten av de jeg gikk ut av teaterhøgs­kolen med i 1969, spiller fremdeles. Jeg har hatt et veldig bra teaterliv og har ikke lyst til å gi meg helt. Vil nok frilanse en del, sier Bomann-Larsen. Og legger leende til:

– Hvem vet, kanskje det kan bli Skien?

Telemark Teater på 80-tallet

Karl Bomann-Larsen vokste opp i Skien, men dro til sjøs som 17-åring. Etter fire år søkte han, og kom inn, på teaterhøgs­kolen. Siden har det vaert teater i Oslo, Bergen og Skien. Han var ansatt på Telemark Teater i 5–6 år på 80-tallet, spennende år i Festivitet­en. Han lurer på hva som rører seg i det huset nå. Han har besøkt Teater Ibsen et par ganger på Klosterøya, og berømmer lokalene. Men ...

Skien må ha sett fantastisk ut

Bomann-Larsen følger nøye med på hva som skjer i Skien og er ikke bare begeistret over at «alt legges ut av sentrum» og at «en onsdag ettermidda­g i sentrum kan vaere ganske deprimeren­de».

– Det er vel snart bare Festivitet­en, bankbygget og den flotte kirken tilbake. Det er trist. Tenk, man bygget byen opp på fem år etter bybrannen. Det må ha sett fantastisk ut, sier han.

Apropos brann. Blir dere boende i Bergen?

– Bergen er en fantastisk by, men Torunn og jeg har bygget hus i Lyngør. Vi flytter dit.

Har blitt en skiensroll­e

– Jeg har vaert mange år i Bergen, og heiet på Brann. Helt til Odd rykket opp, da var jeg ferdig med Brann. Min store debut var i Trondheim i 1971, med Hamlet. Jeg spilte Laertes. Jeg spilte Kongen i Hamlet i 1988 og da spilte Per Schaanning fra Skien Laertes. Nå i Bergen har Jonatan Filip fra Skien den rollen. Det er gøy, Laertes har blitt en skiensroll­e, det, ler han.

Heier du på Odd du også?

– Jeg kjente ikke Jonatan fra tidligere. Jeg sto i kø i kantina og leste diskre i avisen om Odd. Man gjør jo ikke det ustraffet i Bergen. Da kom det en opp bak meg, helt stille, og hvisket: Er du fra Skien du også? Ja, men ikke si det til noen. Og du heier på Odd du også? Ja!!, ler BomannLars­en. Og slår fast at det laget du heier på, det er hjemstedet ditt.

140 til 150 roller

Hamlet på Den Nationale Scene har fått strålende kritikker. Ifølge Bomann-Larsen skyldes det den svenske regissøren Stefan Larsson. Bomann-Larsen har tre roller i denne oppsetning­en. Han trenger bare bytte hatt eller skjorte for å fikse det. Det er en moderne versjon av Shakespear­es skuespill.

I løpet av 45 år på teaterscen­en har Karl Bomann-Larsen bekledd 140 til 150 roller. Han har jobbet i tre perioder i Bergen, og gjort sine største klassiske og moderne roller der. Om han kan velge seg en favoritt? Lang stillhet. Novecento, en italiensk monolog om emigrasjon og jazzmusikk, trekkes ut av mylderet av gode roller. Pluss Tsjekovs Onkel Vanja og noen av de 10–11 Ibsenrolle­ne han har spilt.

 ?? FOTO: MAGNUS SKREDE/DNS ?? HAMLET: Karl Bomann-Larsen og Preben Hodneland i Hamlet på Den Nationale Scene i Bergen. Forestilli­ngen vises til og med 10. mars.
FOTO: MAGNUS SKREDE/DNS HAMLET: Karl Bomann-Larsen og Preben Hodneland i Hamlet på Den Nationale Scene i Bergen. Forestilli­ngen vises til og med 10. mars.
 ?? PRIVAT FOTO ?? TO FRA SKIEN: Jonatan Filip og Karl Bomann-Larsen.
PRIVAT FOTO TO FRA SKIEN: Jonatan Filip og Karl Bomann-Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway