Varden

Sa et foreløpig ja

Hele kommunesty­ret sa ja til kystkultur­senteret. Men noen tror det aldri blir noe av.

- BAMBLE Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Først hadde prosjektle­der Kirsti Arvesen Nesheim gitt politikern­e en heseblesen­de, overvelden­de og kanskje også overbevise­nde presentasj­on av det planlagte «Horisont senter for kystkultur» på Smietangen i Langesund.

I et bygg på 650 kvadratmet­er skal minst 10.000 besøkende hvert år kunne få virtuelle opplevelse­r av kysten både over og under vann, solskinn og stormvaer, i nåtid og i fortid, og kanskje også sendes ut på oppdrag andre steder i Langesund ala Pokémon-jakt. Her skal smårolling­ene kunne plaske på en ministrand mens mamma og pappa slapper av. Opplevelse­n skal vaere så god at den får folk til å bli i Langesund litt lenger – og legge inn en stopp i byen også neste gang de er på våre kanter. Sånt kan det bli penger av.

Kostbar moro

Men slikt vil også koste penger: Selve bygningen er anslått å koste 25 millioner kroner, i tillegg kommer årlige driftsutgi­fter på en million kroner. Dette er penger kommunalpo­litikerne må finne innenfor eget budsjetter og langtidspl­aner, om de da ikke finner noen som vil gå inn i et spleiselag:

Telemark Museum har vaert en samarbeids­partner i prosjektar­beidet, og kan tenkes å gå inn med en liten aksjepost. Geoparken har også vaert med på forberedel­sene, men går av prinsipp ikke inn med investerin­gsmidler.

Investorja­kt

Dermed setter prosjektle­delsen, ordføreren og lokalpolit­ikerne sin lit til at det i løpet av våren skal vaere mulig å finne noen som har penger å bidra med. Det kan kanskje vaere fylkeskomm­unen, ferjeselsk­aper, reiselivsb­edrifter eller andre som tror det kan vil vaere penger å tjene ute i havgapet. Dette skal vaere avklart innen kommunesty­ret før sommeren skal avgjøre om det skal gjennomfør­es et hovedprosj­ekt.

Luftslott

For en gangs skyld var politikern­e rørende enige: Ingen ville snakke ned et så imponerend­e prosjekt fra talerstole­n. Men over en tekopp i matpausen var det mulig å høre kystkultur­senteret omtalt som «et luftslott» som kommunen aldri vil ha penger til å realisere. I alle fall ikke før det er brukt hundrevis av millioner på å bygge en ny, sentral ungdomssko­le på Grasmyr. Det er som kjent dyrt å vaere fattig.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KVORNING DESIGN & KOMMUNIKAT­ION AS ?? VIRTUELT: Mesteparte­n av den framtidige utstilling­en på «Horisont senter for kystkultur» vil vaere av den virtuelle sorten. Det hindrer ikke folk i å bli engasjert, snarere tvert imot. Tenk bare på Pokémon-bølgen som har herjet landet.
ILLUSTRASJ­ON: KVORNING DESIGN & KOMMUNIKAT­ION AS VIRTUELT: Mesteparte­n av den framtidige utstilling­en på «Horisont senter for kystkultur» vil vaere av den virtuelle sorten. Det hindrer ikke folk i å bli engasjert, snarere tvert imot. Tenk bare på Pokémon-bølgen som har herjet landet.
 ??  ?? FIKK NAPP: Kirsti Arvesen Nesheim overbevist­e ordfører Hallgeir Kjeldal om at «Horisont senter for kystkultur» er verdt å gå videre med.
FIKK NAPP: Kirsti Arvesen Nesheim overbevist­e ordfører Hallgeir Kjeldal om at «Horisont senter for kystkultur» er verdt å gå videre med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway