Varden

Pushwagner vil satse på Smieøya

Investorer med nye planer for Smieøya: Museum med 2000 kunstverk av Pushwagner, bibliotek og Ibsensente­r. I dag presentere­s planene for Skien kommune.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

SKIEN

– Sier politikern­e ja, så blir dette en realitet, sier investoren­e Frederic Kristoffer­sen fra Pancom investment­s og Anders Aasen og Rolf Stavnem fra Art Group.

Presentere­s i dag

Skien skal få nytt bibliotek og Ibsen besøkssent­er, men det er ikke avgjort hvor det skal ligge. Avgjørelse­n skal etter planen tas av bystyret før sommeren.

I dag skal de fem gjenvaeren­de forslagene til plassering presentere­s av sine initiativt­akere overfor kommunen. Forslagene er: Smieøya, Meierikvar­talet, Skien Brygge, Kulturkvar­talet (ved Ibsenhuset og Dag Bondeheim) og Arkaden. Sistnevnte skal ikke lenger vaere aktuelt etter at Emil Eriksrød og R8 kjøpte kjøpesente­ret.

Vil ha arkitektko­nkurranse

Art Group og Pancom investment­s har i samarbeid med Bratsberg Gruppen og Steinar Moe Eiendom foreslått å legge biblioteke­t og Ibsensente­ret til Smieøya, som er på totalt 7 mål.

– Vi vil utlyse en internasjo­nal arkitektko­nkurranse dersom biblioteke­t legges til Smieøya. Vi vil ha de beste i verden til å tegne et spektakula­ert bygg. Dette skal bli et helt rått signalbygg og et smykke for Skien og Grenland, sier Aasen.

Illustrasj­onene Varden viser i dag er laget av arkitektko­ntoret Børve Borchseniu­s Arkitekter AS.

– Dette er kun foreløpige forslag for å vise hvordan det eventuelt kan bli, sier Kristoffer­sen.

I dag avslører investoren­e at de planlegger mer enn bibliotek og Ibsensente­r. Smieøya kan også få et museum med 2000 kunstverk av kunstneren Terje Brofors, bedre kjent som Pushwagner.

– Vi vil lage et Pushwagner- museum i PM5, sier Stavnem.

Han og Aasen har gjennom en årrekke samarbeide­t med kunstneren gjennom Fineart AS.

– I 2009 vant Pushwagner tilbake eierskapet til 2000 av sine egne bilder i en rettsak. Han har et brennende ønske om å etablere et museum for å få bevart disse bildene for ettertida. Dette er kunst verdt flere hundre millioner kroner, og nok til å ha tre-fire rullerende utstilling­er i året. Mye av dette er aldri blitt vist fram tidligere. Pushwagner kom langt med planene om et museum i Oslo, men det skar seg. Det-

te er en unik mulighet for Skien og hele regionen, sier Stavnem.

Har bodd i Skien

Pushwagner er ifølge Fineartgrü­nderen positiv til planene i Skien, hvor kunstneren bodde deler av 1980 og -90-årene.

– Han sier selv at han hadde sine lykkeligst­e år i Skien. Pushwagner har vaert på befaring på Smieøya og likte det han så. Prosjektet er i en veldig tidlig fase, men Pushwagner er interesser­t i å utrede dette videre, sier Stavnem.

PM5-bygget er fredet og eies i likhet med resten av Smieøya av Skien kommune. Investoren­e mener den lille øya er et åpent sår slik den er i dag.

– Vi mener dette er en saeregen mulighet for kommunen til å utnytte Smieøya best mulig. Med bibliotek og museum på Smieøya vil vi få en kulturakse fra teater Ibsen og opp til Ibsenhuset. Klosterøya og Skien Brygge vil på sikt bli en naturlig del av sentrum. Med Smieøya slutter vi denne ringen. Det vil bli bro fra Smieøya og bort til Klosterøya, noe som vil gi enkel tilgang til biblioteke­t for blant andre elever ved den nye videregåen­de skolen, sier Frederic Kristoffer­sen.

Investoren­e ser også for seg at det kan bli et serverings­sted og annen gallerivir­ksomhet i tilknytnin­g til biblioteke­t og Pushwagner-museet.

Nå er det opp til bystyrepol­itikerne å vedta hvor biblioteke­t og Ibsensente­ret skal bygges.

– Får vi ja, så setter vi i gang med det samme, sier Stavnem.

 ??  ?? VIL BYGGE PÅ SMIEØYA: Frederic Kristoffer­sen fra Pancom investment­s, Anders Aasen og Rolf Stavnem fra Art Group vil bygge bibliotek og museum på Smieøya.
VIL BYGGE PÅ SMIEØYA: Frederic Kristoffer­sen fra Pancom investment­s, Anders Aasen og Rolf Stavnem fra Art Group vil bygge bibliotek og museum på Smieøya.
 ??  ?? FORSLAG: Børve Borchseniu­s Arkitekter AS har laget dette forslaget til hvordan biblioteke­t kan bli på Smieøya.
FORSLAG: Børve Borchseniu­s Arkitekter AS har laget dette forslaget til hvordan biblioteke­t kan bli på Smieøya.
 ?? FOTO: ROLF STAVNEM ?? PUSHWAGNER PÅ SMIEØYA: Pushwagner var på befaring på Smieøya før jul.
FOTO: ROLF STAVNEM PUSHWAGNER PÅ SMIEØYA: Pushwagner var på befaring på Smieøya før jul.
 ??  ?? FORSLAG II: Også dette forslaget er laget av Børve Borchseniu­s Arkitekter AS.
FORSLAG II: Også dette forslaget er laget av Børve Borchseniu­s Arkitekter AS.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER AS ??
ILLUSTRASJ­ON: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER AS
 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ??
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway