Varden

Hovedspørs­målet er enkelt: Har el-bilfolket fått nok med fordeler nå?

- Kommentato­r Tore Svarverud

Tore Svarverud, kommentato­r

Skien kommune må nå ta stilling til hva slags parkerings­regler som skal gjelde for elbiler og hydrogendr­evne biler. Saken er blitt grundig utredet, og den vil helt sikkert bli grundig diskutert, ettersom den skal gjennom to hovedutval­g, formannska­pet og bystyret.

Hovedspørs­målet er enkelt: Har elbilfolke­t fått nok med fordeler nå? Er det på tide å trappe ned på dem?

Svaret fra rådmannen er et forsiktig nei. I Skien er det foreløpig såpass få elbiler at det ikke er samme behov som i de største byene for å trappe ned på stimuliene. Det er behov for å få ned utslippene av svevestøv fra bensin- og dieselbile­r. Økonomien er viktig når folk vurderer å kjøpe elbil, og parkering er en del av det regnestykk­et. Så her får politikern­es valg direkte innflytels­e på innbyggern­es valg.

Men elbiler er heller ikke utslippsfr­ie. De bidrar med svevestøv fra dekk og asfaltslit­asje. Det beste, sett fra et folkehelse­perspektiv, hadde vaert å få trafikante­ne over på gang, sykkel og kollektivt­rafikk, konkludere­r rådmannen.

Følger politikern­e rådet, blir det fortsatt gratis å parkere de elektriske bilene. Men det skal koste å lade dem. Det blir ikke veldig dyrt, ti kroner timen er antydet. Til gjengjeld blir det en tre times tidsbegren­sning. Det er viktig for at flest mulig skal få slippe til ved ladepunkte­ne.

Men målet om å skape en lik parkerings­ordning i Skien og Porsgrunn nytter det ikke å nå. Ei heller for elbilene. Konklusjon­en er at hele parkerings­regimet er så ulikt i nabobyene at det er bare å glemme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway