Varden

Vakkert og laererikt bilde

-

Halvor Ulvenes sitt stemningsf­ulle bilde frå Skafsåheii på side 3 i Varden torsdag 9. februar (og øverst på denne siden) har, forutan å illustrere vakker vinternatu­r, noko å laere oss om fjellgrana og fjellfurua­s evner til å verne seg mot topp- og greinbrot ved tunge snøfall.

Furua (til venstre på bildet) har tjukke og solide greiner og ingen markert spiss topp som er utsatt for toppbrot. Dessutan har furua vridd ved i stamma som beskyttar mot brot.

Grana (til høgre på bildet) derimot har mjuke og tynnare greiner som bøygjer seg nedover langs stamma og legg seg inntil kvarandre og på den måten beskyttar seg mot greinbrot. Toppen derimot kan lett knekke når han bøygjer seg ved tyngre snøfall enn det treet på bildet viser. Jon Ingebretse­n,

naturrettl­eiar hjelpes. Det gir ikke mange minutter til hver av de som trenger det (mest).

Så hvordan kan vi kutte ned dette antallet arbeidssøk­ende på raskest og mest effektiv måte? Jo, ved først å hjelpe de som er naermest en jobb. De trenger kortest hjelpetid og vil raskest komme ut i arbeid. Da vil lista med arbeidssøk­ende raskest reduseres, utbetaling­ene fra Nav vil minke og Norge vil få inntekter via skatt på den lønna de tjener. Og med faerre som trenger hjelp av Nav for å få jobb, jo faerre får hver ansatt hos Nav å jobbe med.

Hvordan vi skal gjøre dette? Det vet jeg ikke, men det burde Nav virkelig jobbe med å finne ut. Det må gå an å ta et krafttak her. Tønnesen. Lykke til!

Sverre Follaug

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway