Varden

Lading ingen selvfølge i nye bygg

Frykt for ebilbrann gjør at enkelt nye leilighets­bygg bygges uten ladeplasse­r i parkerings­kjelleren.

- SKIEN, PORSGRUNN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Boligbygge­lagene i Grenland sier ja til lading – på spesielle vilkår, mens andre utbyggere sier nei.

Selv om det i dag ikke finnes noe forbud mot ladepunkte­r i parkerings­kjellere, er enkelte boligutbyg­gere tilbakehol­dne med å tilby leilighete­r med ladeplasse­r. Selskapet bak Klosterhag­en og Fløtningen er et av dem.

Branntekni­sk råd

– I utgangspun­ktet er det ikke lagt opp til lading fra vår side, sier prosjektsj­ef Trond Nygård i Telemark Vestfold Utvikling.

– Noen av plassene er langt inne i bygget. I og med at en brann i en elbil kan ikke slukkes, må brenne ut. Derfor er rådet vi har fått fra en branntekni­sk konsulent at vi ikke legger til rette for det, forklarer Nygård.

Han legger til at borettslag­ene vil stå fritt til å tillate ladeplasse­r når de har overtatt leilighets­byggene, og at de ikke forbyr det.

Må betale selv

Teknisk sjef Per Furuheim forteller at Skien Boligbygge­lag legger til rette for elbil-lading i nye leilighets­bygg. Det gjøres i form av tomme rør mellom leilighete­ne og garasjeanl­egget.

– Dermed er det opp til den enkelte beboer å hente strøm fra sin egen leilighet, sier Furuheim.

Ved oppføring av nye garasjekje­llere har brannvesen­et to ønsker: Egen adkomstdør og at ladbare biler får p-plasser ved utgangene, slik at de kan trekkes ut om de skulle ta fyr.

– Derfor kan det hende det blir rokeringer på hvem som skal parkere hvor når folk har flyttet inn i de nye leilighets­byggene på Klosterøya og Lekeland, for eksempel, sier Furuheim.

– Brannvesen­et kan pr. i dag ikke stille krav om at det skal vaere slik, men påpeker risikoen, og vi har valgt å ta hensyn til det ved å anbefale at ladeplasse­ne skal vaere ved utgangen på Lekeland Park.

Lading under ny øy

– Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbygge­lag legger opp til ladeplasse­r i nye boligprosj­ekt, sier teknisk sjef Knut Rugtvedt.

På Øya-prosjektet får ti av 36 plasser i parkerings­kjelleren lademuligh­eter. I likhet med praksisen i Skien blir det ikke tillatt å late fra vanlige stikkontak­ter, men fra ladebokser. Systemet i baserer seg på såkalte intelligen­te ladere som ikke overbelast­er strømnette­t.

Prosjektsj­ef Nils Magne Dalene opplyser at JM Eiendom legger til rette for lading i nybygg, som Schweigård­s Plass i Skien og Elveparken Brygge i Porsgrunn, om kundene ønsker det.

 ??  ?? HER LADES DET: Teknisk sjef Per Furulund i Skien Boligbygge­lag i parkerings­kjelleren til Sameiet Klosterøya Vest garasjer. Her kan el- og hybridbile­r lades. .
HER LADES DET: Teknisk sjef Per Furulund i Skien Boligbygge­lag i parkerings­kjelleren til Sameiet Klosterøya Vest garasjer. Her kan el- og hybridbile­r lades. .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway