Varden

Får alter på kjøpet

Etter ni år ser det ut til at menigheten­e som eier Solbakken i Bergsbygda kan selge den naer 20 mål store strandeien­dommen i Kirkebukta.

- PORSGRUNN Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Formannska­pet i Porsgrunn torsdag vedtok at kommunen vil trå til med midler for å få bygd gang og sykkelvei langs Bergsbygda­vegen. Det var hyggelig nytt for alle med utbyggings­planer i området.

Sameiet Solbakken i Bergsbyga inngikk for ni år siden en opsjonsavt­ale med en kjøpergrup­pe som ønsket å omregulere eiendommen for boliger.

Sameiets styreleder Olaf Granheim forteller at disse er represente­rt ved forretning­smannen Arve Haugseter. Salg er betinget av at området kan utbygges.

Røper ikke pris

Prisen som er avtalt vil han ikke røpe for Varden, men han tror ikke det kan bygges mer enn kanskje ti boliger på tomta.

– Det er bare fem-seks mål som ligger utenfor 100-meters beltet, forteller han.

For kjøperne er neppe bygningsma­ssen der som har vaert interessan­t. Ifølge Granheim er det mange år siden Solbakken var i aktivt bruk. Hovedbygni­ngen baerer preg av langtkomme­t forfall og tilfredsst­iller ingen moderne krav. Beliggenhe­ten er derimot prima. Eiendommen ligger på sjøsiden av Bergsbygda­vegen rett før man kommer til sletta mot Røra badeplass.

Alter i kirkebukta

Fram til slutten av sekstitall­et var eiendommen eid av Norges Kristelige Ungdomsfor­bund i Porsgrunn. Da de skulle bygge i Porsgrunn skulle Solbakken selges. Davaerende kapellan i Porsgrunn, den senere prost Gunnar Holtskog, fikk da inn flere menigheter og kristne organisasj­oner med på et spleiselag hvor de ble medeiere i eiendommen ved

RØRA: ALTER:

Eidangerfj­orden. Den samme Holtskog var det også som fikk anlagt et alter i lia ned mot Kirkebukta.

– Det står der ennå og jeg minnes korset som var laget av bjør- kestokker, forteller Olaf Granheim.

Korset er borte, og i mellomtide­n har hundrevis av løvtraer skutt opp. Plassen ved alteret har i dag kun glimt av sjø mellom treleggene.

Menigheten­e i Skien, Porsgrunn, Klevstrand og Eidanger tilhørende Den norske kirke er medeiere, det samme er Frelsesarm­een, Frikirken på Vestsiden, Broderkret­sen på havet og Normisjon Skien.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? Eiendommen Solbakken ligger øst for Bergsbygda­vegen og det gamle forsamling­slokalet er ikke vedlikehol­dt.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN Eiendommen Solbakken ligger øst for Bergsbygda­vegen og det gamle forsamling­slokalet er ikke vedlikehol­dt.
 ??  ?? Den senere prost Gunnar Holtskog fikk anlagt et alter med utsikt mot Eidangerfj­orden.
Den senere prost Gunnar Holtskog fikk anlagt et alter med utsikt mot Eidangerfj­orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway