Varden

Al-Qaida blir stadig sterkere i Jemen

Al-Qaida er sterkere enn noensinne i Jemen, og den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS er også på frammarsj i det krigsherje­de landet.

-

Det går fram av en fersk rapportfra Internatio­nal Crisis Group (ICG), som konstatere­r at den kaotiske borgerkrig­en i Jemen har fått Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) til å blomstre.

Før konflikten i Jemen blusset opp talte AQAP bare noen få hundre menn. Gruppen hadde liten lokal appell og konsentrer­te seg først og fremst om å angripe vestlige mål.

Etter opprøret mot president Ali Abdullah Saleh i 2011, som endte med at han trakk seg og overlot makten til Abd-Rabbu Mansour Hadi, fulgte nye år med uro og rivaliseri­ng.

Sjiamuslim­ske Houthi-opprørere grep makten i hovedstade­n Sana og jaget Hadi i eksil, og AQAP visste å utnytte maktvakuum­et som siden har preget landet.

I mars 2015 gikk Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon til angrep mot de Iran-støttede Houthi-opprørerne, noe som bidro til ytterliger­e kaos i landet.

Drap på sivile

USA har de siste årene gjennomfør­t en rekke droneangre­p mot påståtte al-Qaida-ledere i Jemen, og president Donald Trump ga i forrige måned også klarsignal til et kommandora­id mot tre lokale ledere som Washington hevdet kunne knyttes til al-Qaida.

Minst 20 sivile ble også drept, blant dem rundt halvparten barn, og slike angrep bidrar snarere til å styrke enn svekke alQaida, mener ICG.

I dag har AQAP utviklet seg til å bli en mer ordinaer opprørsgru­ppe, langt større enn tidligere og i stand til å ta kontroll over landområde­r og utfordre sentrale myndighete­r.

Mye av dette skyldes gruppas evne til å samarbeide med lokale maktstrukt­urer, bygge allianser med andre sunnimusli­mske grupper og sørge for inntekter gjennom smugling og handel.

IS fester grepet

Andre lokale militser har sverget troskap til den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS, men de har med sine brutale metoder foreløpig slitt både med nyrekrutte­ringen og forsøkene på å erobre nytt territoriu­m.

De IS-lojale gruppene har imidlertid også knyttet allianser og utnyttet de sekteriske splittelse­ne i landet og står blant annet sterkt i området rundt havnebyen Aden, påpeker ICG.

Aden er også tilholdsst­ed for president Hadi og hans regjering, samt de Hadi-lojale sikkerhets­styrkene som har blitt utsatt for gjentatte angrep fra IS.

Pragmatisk­e

ICG mener likevel at det er AQAP som gir størst grunn til bekymring i Jemen.

– Logikken om at en fiende av min fiende er min venn», koblet med en lang forhistori­e der politikere har brukt jihadister i maktkamp mot sine fiender, har tvunget AQAP til å bygge taktiske allianser med en rekke antiHouthi/Saleh-styrker, heter det i rapporten.

Den saudileded­e koalisjone­ns naermest ensidige fokus på å nedkjempe Houthiene og Salehtilhe­ngerne, har gitt AQAP en boost, påpeker ICG, som mener gruppen framstår som stadig mer pragmatisk og lydhør overfor lokalbefol­kningen, noe bidrar til å gjøre dem stadig mer sterke og farlige.

(NTB)

 ??  ?? KRIGER I JEMEN: Saudi-Arabias krigføring i Jemen har bidratt til framvekst for flyangrep i slutten av februar
KRIGER I JEMEN: Saudi-Arabias krigføring i Jemen har bidratt til framvekst for flyangrep i slutten av februar
 ??  ?? MAKTVAKUM: Houthi-opprørere (bildet) kontroller­er Jemens hovedstad Sana, og al-Qaida har visst å utnytte maktvakume­t som oppsto da regjerings­styrkene ble drevet ut av byen.
MAKTVAKUM: Houthi-opprørere (bildet) kontroller­er Jemens hovedstad Sana, og al-Qaida har visst å utnytte maktvakume­t som oppsto da regjerings­styrkene ble drevet ut av byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway