Varden

Forskere kan ha løst malaria-gåte

- LONDON

SMITTEBAER­ER: Svenske forskere tror de har funnet deler av årsaken til at mygg tiltrekkes av personer som er smittet av malaria.

Malariamyg­gen foretrekke­r å stikke folk som allerede er malariasyk­e, og ser ut til å bli tiltrukket av en lukt. Nå opplyser svenske forskere at de har funnet et stoff malariapar­asittene utskiller som skaper denne lukten. Forskerne ved Universite­tet i Stockholm offentligg­jorde torsdag sine funn i tidsskrift­et Science.

– Dette er en veldig interessan­t del av puslespill­et, sier forsker Alvaro Acosta Serrano ved Liverpool School of Tropical Medicine. Han har ikke deltatt i den svenske forskninge­n.

Serrano tror det kan bli mulig å lage kunstige versjoner av lukten, og bruke den til å utrydde insektene som sprer sykdommen.

Malaria tar hvert år livet av omkring 429.000 mennesker, de fleste av dem er afrikanske barn, ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO). Den sprer seg når en mygg stikker en som allerede er smittet og suger opp parasitter og blod, og så flyr videre og stikker en annen person.

Vanlige strategier for å hindre malariaspr­edning dreier seg gjerne om bruk av insektmidd­el, myggnettin­g og innsats for å oppdage og behandle sykdommen tidlig. En vaksine ble lansert i 2015, men den virker bare på om lag en tredel av barna og er ennå ikke blitt anbefalt av WHO.

For å teste sine teorier, slapp de svenske forskerne hundrevis av mygg inn i et Y-formet rør der insektene hadde to valg: enten menneskebl­od blandet med stoffet som lager lukt, eller vanlig menneskebl­od. Rundt 95 prosent av myggen valgte det førstnevnt­e.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/ NTB SCANPIX ?? Malariamyg­g sett gjennom et mikroskop. Svenske forskere har offentligg­jort nye resultater som kan forklare hvorfor insektene tiltrekkes av folk som er smittet av malariapar­asitter.
FOTO: AP/ NTB SCANPIX Malariamyg­g sett gjennom et mikroskop. Svenske forskere har offentligg­jort nye resultater som kan forklare hvorfor insektene tiltrekkes av folk som er smittet av malariapar­asitter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway