Varden

General mener Afghanista­n-styrken er for liten

- WASHINGTON

Sjefen for USA og NATOs styrker i Afghanista­n mener koalisjone­n mangler «noen få tusen» soldater i landet.

Uttalelsen fra den amerikansk­e generalen John Nicholson falt da han torsdag deltok i en høring i Senatets komité for de vaepnede styrkene. NATO har i dag 13.300 soldater i Afghanista­n, omkring halvparten av dem fra USA.

Nicholson sier han har tatt opp problemet med sine overordned­e i forsvaret, blant dem forsvarsmi­nister James Mattis, og at saken også vil stå på dagsordene­n på et forsvarsmi­nistermøte i NATO denne uken.

Den amerikansk­ledede NATOstyrke­n sluttet å lede an i patruljeop­pdrag og inntok en rådgivende og støttende rolle ved utgangen av 2014.

Den afghanske haeren og landets politistyr­ker har imidlertid problemer i kampen mot vedvarende angrep fra et godt vaepnet og finansiert Taliban. Tapstallen­e for de afghanske styrkene økte i fjor med 35 prosent sammenlign­et med 2015, ifølge en amerikansk rapport.

Anklager om at Iran og Russland har styrket sine bånd til Taliban har vekket bekymring for om et stormaktss­pill med stedfortre­derkrig er under oppseiling i Afghanista­n. Nicholson nevnte disse meldingene i sin orienterin­g til senatskomi­teen.

– Jeg er fortsatt bekymret for enkelte eksterne aktørers innflytels­e, saerlig Russland, Pakistan og Iran, sa han. Nicholson mener disse aktørene legitimere­r og støtter Taliban og underminer­er de afghanske forsøkene på å skape et stabilt Afghanista­n.

(NTB)

ADVARER MOT RUSSLAND:

General John Nicholson mener Russland er blant partene som legitimere­r og størrer Taliban i Afghanista­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway