Varden

Det satses som aldri før

- Per Lykke 1. nestleder, Telemark Høyre, 3. kandidat til stortingsv­alget

Det jobbes godt i naeringsli­vet i Telemark. Mange av våre konkurrans­eutsatte bedrifter er dyktige i omstilling­er og produktutv­ikling. Bedriftene satser på forskning og utvikling som aldri før.

På landsbasis har bedriftene fått skattefrad­rag for 3,2 milliarder kroner for sine investerin­ger til forskning og utvikling. Skattefunn­ordningen som regjeringe­n har forbedret innebaerer at bedriftene kan få skattefrad­rag for inntil 20 prosent av sine investerin­ger til forskning og utvikling. Regjeringe­ns satsing baerer frukter.

I Telemark har hele 131 bedrifter i 2016 fått støtte til forsknings­prosjekter. Det er en økning på 19,1 prosent fra 2014 til 2016.

Dette viser at vi har bedrifter som tør å satse og det lover godt for fremtiden. Vi trenger økt verdiskapn­ing og flere jobber, og da er forskning som bidrar til økt produktutv­ikling og kvalitetsf­orbedring en viktig forutsetni­ng. Skattefunn er enkel å bruke og treffer i stor grad små og mellomstor­e bedrifter.

Nedgang i oljeinntek­ter gjør at statens inntekter faller, slik at veksten med hensyn til verdiskapn­ing og ny sysselsett­ing i hovedsak fremover må skje i privat sektor. 22.8 prosent av befolkning­en i yrkesaktiv alder lever av NAV. En av regjeringe­ns viktigste prioritert­e oppgaver fremover er å få flere av de unge uføre tilbake til arbeidsliv­et. Da trenger vi flere jobber.

Skattefunn med fradrag er kanskje en av de bedre støtteordn­inger for å stimulere vekst og sysselsett­ing, Det handler om bedrifter som er i full virksomhet, og som selv har kapital til å investere i forskning og utvikling. Mange andre støtteordn­inger er betydelig mer risikofylt.

Investerin­ger i forskning og utvikling ligger i Norge under snittet blant OECD-landene. Regjeringe­ns politikk og satsing er i ferd med å utligne forskjelle­ne og styrker bedriftene­s konkurrans­eevne.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? FUNGERER: Regjeringe­ns politikk baerer frukter, hevder artikkelfo­rfatteren. Her studerer statsminis­ter Erna Solberg teknologi hos Telenor.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX FUNGERER: Regjeringe­ns politikk baerer frukter, hevder artikkelfo­rfatteren. Her studerer statsminis­ter Erna Solberg teknologi hos Telenor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway