Varden

El-biler og avgiftskut­t

-

Merkelig å lese SVer Åse Gro Bakkes inlegg om el-biler og avgifter i Varden 6. februar.

Har hun begynt som markedsfør­er for Tesla? Ikke mindre enn 3 ganger presterer hun å ønske seg flere Teslaer på veiene! En merkelig begrunnels­e om at siden Tesla får ca. 300.000 kroner i avgiftslet­te må el-biler subsidiere­s annerledes.

Skaldukjøp­e en Tesla må du ut med fra en drøy million kroner og litt nedover. Da får du en kjempebil med opptil 500 HK, toppfart på 250 km/t og akselerasj­on 0-100 km/t på 3,1 sekunder! I tillegg får du drasse rundt på ca 2.200 kg masse og feite 19 tommers dekk som virvler opp mye svevestøv.

Denne bilen får du kjøpt uten engangsavg­ift eller moms pga. politisk symbolpoli­tikk! Skulle Tesla blitt honorert med samme avgifter som vanlige biler ville man måtte betale over 220.000 bare i vektavgift.

Nå er effektavgi­ften kuttet, men det kan i noen tilfelle påløpe avgift for slagvolum. Med 500 HK vil nok en motor vaere på minst 3.000 ccm, noe som ville gitt over 300.000 kroner i avgift. Moms på et millionkjø­p gir nye 250.000 kroner. Dette er ikke bil for miljøinter­esserte, men for rike bilentusia­ster som kan spare hundretuse­ner i avgift og få andre fordeler i tillegg.

Det er jo helt opplagt at biler med mindre motor, mindre vekt og billigere salgspris ikke kan få tilsvarend­e avslag. Disse enklere el-bilene betaler heller ikke engangsavg­ift eller moms - akkurat samme fordel som Tesla. Beløpets størrelse vil naturligvi­s vaere forskjelli­g. En e-Golf får du for omtrent det momsen ville blitt på en Tesla.

I beste/verste fall taper staten 770.000 kroner i avgifter på et salg av en toppmodell fra Tesla. Mener Bakke at andre el-biler burde hatt ekstra lettelser tilsvarend­e dette måtte staten faktisk dele ut elbiler i e-Golf-klassen gratis - og altså gitt kjøperen en «gave» på rundt 300.000 kroner.

Ikke ønsk deg flere Teslaer på veiene, men subsidier allerede gunstige el-biler for vanlige lønnsmotta­kere med en refusjon på 50.000 kroner i tillegg til nåvaerende goder. Kutt samtidig 25 prosent moms på el-sykler hvis du er miljøbevis­st i annet enn i festtaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway