Varden

Stopp sentralise­ring, by og land...

- Svein Sigurd Bøe

Vi bor fem millioner i dette langstrakt­e vakre landet som strekker seg 2300 kilometer fra Lindesnes til Nordkapp. Fra å vaere et karrig land i utkanten av Europa, har vi gjennom møysommeli­g arbeid utviklet landet til å bli et av verdens rikeste.

Fisken, jorda, skogene, mineralene og fossefalle­ne har vaert viktige ressurser i denne sammenheng­en. Og oljen som har ligget utenfor kysten. Den har også klart bidratt til veksten i det norske samfunnet. Samtidig må vi historisk erkjenne at verdiskapn­ingen i utkanten har gått fra bygdene til byene, fra periferien til sentrum.

Sentralise­ring kalles denne samfunnsut­viklingen, en utvikling som nå bare ser ut til å aksellerer­e. Grendeskol­er nedlegges, naerbutikk­en forsvinner, posten flyttes, lokalsykeh­us rasjonalis­eres. Og nå skal også kommuner og regioner slås sammen og 126 lensmannsk­ontorer avvikles. Naerpoliti­reform kaller man den siste reformen.

Hva er drivkrafte­n bak en slik utvikling? Vi må erkjenne at drivkrafte­n i denne sentralise­ringen har vaert en kapitalist­isk produksjon­småte kalt markedslib­eralisme, der det overordnen­de målet hele tiden har vaert maksimal økonomisk vekst. Fortsetter denne utviklinge­n, så vil bygdene avfolkes og utkanten vil bli liggende brakk.

Er dette en økologisk baerekraft­ig utvikling? Bør vi ikke stoppe opp og tenke igjennom hva som nå skjer? Vil vi kun styres av utviklinge­n, eller ønsker vi selv å delta i utviklinge­n av det norske samfunnet? I så fall, hva slags samfunn er det vi ønsker oss?

Sentralise­ring er ingen naturlov. Den er menneskesk­apt og den kan snus. Skal vi redde miljøet, stoppe avfolkning­en av utkanten, skape et samfunn i balanse, så må utviklinge­n snus. Vi kan ikke fortsette en politikk som fortsatt øker vårt forbruk, som fortsatt har maksimal økonomisk vekst som overordnet målsetning. Det er ikke forenlig med en baerekraft­ig utvikling. Det utgjør tvert imot en trussel mot miljøet, og fører til rovdrift på ressursene og i en urettferdi­g fordeling av ressursene.

Et bidrag til å endre en slik utvikling, vil bli å skape en balansert utvikling mellom sentrum og periferi, mellom rike og fattige. Fordelinge­n må bli mer rettferdig lokalt og globalt. Og vi må starte nå.

Vi kan si nei til en sentralise­ringspolit­ikk som utarmer periferien og gjør sentrum rikere. Vi kan starte med å gjenreise og gi et nytt innhold i et viktig slagord fra mellomkrig­stiden: By og land – hand i hand!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway