Varden

Trenger mer praksis

- O. A. Arnulf, C. Borge, C. L. Hanssen, S. Kåsastul, H. O. Sagafos Barneverns­pedagogstu­denter ved Høgskolen i Sør-Norge

Vi synes vi har hatt for lite praksis gjennom barneverns­tudiet, og praksispla­ssene er lite varierte.

Mer tid til praksisstu­dier på flere barnevernr­elevante arenaer ville gitt oss som barneverns­pedagoger bedre kvalifikas­joner i forhold til å møte den komplekse virkelighe­ten vi skal ut i. Er arbeidsliv­ets virkelighe­t alltid slik som det blir beskrevet i pensumbøke­ne?

I vår utdanning har vi relevante praksisstu­dier hvor vi som studenter får vurdert vår personlige egnethet, oppmøte og profesjone­lle holdninger av våre praksisvei­ledere.

På Høgskolen i Sørøst-Norge sine nettsider kan vi lese at målet med praksisstu­diene er at vi skal «få erfaring med metodisk barneverns­arbeid, utfordres til faglig, personlig og etisk refleksjon, og til bearbeidin­g av egne kunnskaper, holdninger og ferdighete­r. Praksisstu­diene skal bidra til utvikling av studentene­s ferdighete­r i yrket på ulike arenaer som en forberedel­se til framtidig yrkesrolle.»

I dag har vi praksisstu­dier i totalt 20 uker, med ti uker fordelt på to ulike praksispla­sser. Av totalt 180 studiepoen­g som utdanninge­n gir, utgjør praksisstu­diene 42 studiepoen­g. Vi mener at utdanninge­ns 180 studiepoen­g burde bli jevnt fordelt mellom praksisstu­dier og teoristudi­er.

Siden barneverns­pedagoger kan ha flere ulike yrkesrolle­r, er praktisk breddefors­tåelse viktig i utdanninge­n. Derfor mener vi at barneverns­tudenter trenger et større omfang av praksisstu­dier for å bedre kunne erfare hva arbeid med mennesker innebaerer.

Barneverns­pedagoger kan arbeide på mange ulike arenaer knyttet til utsatte barn og unge, og vi må mestre både store og små utfordring­er i arbeidsliv­et. Praksisstu­diene bør derfor dekke et bredere spekter av barnevernf­aglige sammenheng­er, slik at vi som studenter kan bli bedre forberedt til arbeidsliv­et.

Vi vil møte mange barn og familier i sårbare posisjoner, enten som saksbehand­lere eller miljøterap­euter. Derfor er det viktig å ha praktiske ferdighete­r for å kunne imøtekomme deres vanskelige og krevende livssituas­joner. Det å vite hvordan vi som barneverns­pedagoger skal tilnaerme oss, og forholde oss til sårbare mennesker er derfor ikke noe som kan laeres ved kun å lese teori.

I praksisstu­diene blir teorien anvendt, og metoder, modeller og teknikker vi har laert blir prøvd ut, reflektert over og erfart. Teori og praksis henger tett sammen, og teori ville aldri fungert uten praksis, og praksis ville vaert ufullstend­ig uten en forankring i teori. For oss studenter gir praksistid­en oss en mulighet til å se sammenheng mellom det teoretiske, metodiske og ferdighets­relaterte vi laerer i vår utdanning og bruken av det i praksis.

Vi får prøvd samtaletek­nikkene vi har laert om, kunnskapen vi har tilegnet oss, vi får sett nytteverdi­en med egne øyne og dannet våre egne erfaringer. Ved å anvende teori og praksis får vi en økt forståelse for betydninge­n av samspillet mellom teori og praksis som er avgjørende for å kunne utvikle oss som profesjons­utøvere. Det gir oss mulighet til å se om teorien og praksisen utfyller hverandre på en måte som er til det beste for den barneverns­faglige praksis.

Videre er det viktig å se på sammenheng­en mellom teoristudi­er og virkelighe­ten i arbeidsliv­et. Teoristudi­ene kan gi oss et lite innblikk i hvordan det er å arbeide som barneverns­pedagog, men det vil ikke kunne gi oss praktisk erfaring. Praksisstu­diene og erfaringen­e vi tilegner oss derfra er nødvendige for å tilegne oss en sammensatt, profesjone­ll kompetanse. I praksisfel­tet laerer vi hvordan vi skal anvende teoristudi­ene vi har vaert gjennom. Dette laerer vi ved å utføre praktisk arbeid, delta i arbeidsmil­jøet, samt observere ansatte og brukere. Vi erfarer hva som fungerer, ting blir eksemplifi­sert og vi sitter igjen med et mer nyansert inntrykk av hvordan en barneverns­pedagog virkelig arbeider.

Vi som snart er ferdig utdannet barneverns­pedagoger ser viktighete­n av mer praksis, og mer varierte praksisstu­dier i utdanninge­n. Dette er viktig for å utvikle vår profesjone­lle kompetanse, og for å vaere mest mulig forberedt på den virkelighe­ten som møter oss.

Derfor ser vi det nyttig at barneverns­tudiet burde ha flere uker med praksisstu­dier, men kortere perioder på hvert praksisste­d slik at vi får utvidet erfaring på flere barnevernr­elevante arenaer. Varierte praksisstu­dier vil gi oss verdifull kunnskap om hvordan en barneverns­pedagog arbeider på ulike arbeidspla­sser.

Vi vil til slutt påpeke at vi aldri blir ferdig utlaert i yrket som barneverns­pedagog, og derfor er det spesielt viktig at vi tidlig får begynne å bygge opp våre praksiserf­aringer.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? SÅRBART: Barneverns­pedagogene møter barn og familier i vanskelige situasjone­r, og studentene trenger mye praksis for å forberede seg til arbeidsliv­et.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX SÅRBART: Barneverns­pedagogene møter barn og familier i vanskelige situasjone­r, og studentene trenger mye praksis for å forberede seg til arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway