Varden

En ny klimapolit­ikk som virker

- Terje Lien Aasland Stortingsr­epresentan­t, Ap, 1. nestleder i energi- og miljøkomit­een

Sist uke la vi frem forslag til nytt partiprogr­am med en helhetlig plan for hvordan Arbeiderpa­rtiet vil nå Paris-målet og kutte klimagassu­tslippene med 40 prosent.

Vi trenger en ny klimapolit­ikk som virker – det haster med effektive tiltak som faktisk kutter utslipp. Arbeiderpa­rtiet vil satse sterkere på nullutslip­psteknolog­i i veitranspo­rten, økt bruk av biodrivsto­ff, en mer klimavennl­ig skipsfart og karbonfang­st og – lagring.

Vårt første mål er at nybilsalge­t i 2025 skal vaere basert på nullutslip­psteknolog­i. For å lykkes med dette, må nullutslip­psbiler bli tilgjengel­ig for folk over hele landet. Ladestasjo­ner og fyllestasj­oner må på plass landet rundt.

Arbeiderpa­rtiet vil sette et krav om økt innblandin­g av biodrivsto­ff og vil satse på økt produksjon av baerekraft­ig biodrivsto­ff i Norge. Norge har et stort potensial for å utvikle biodrivsto­ff basert på grener og topper fra skogbruket, men også fra havet.

Skipsfarte­n og den maritime naeringen har en viktigroll­e i norsk naeringsst­ruktur. Norge har ledende kompetanse­miljøer innenfor denne naeringen som kan bidra til nye muligheter, omstilling og reduserte utslipp.

Arbeiderpa­rtiet mener det er riktig å bruke lavkonjunk­turen som naeringen i dag er inne i til å skape nye muligheter. Situasjone­n gir oss en unik mulighet til å satse mer på naeringen til å utvikle en ny og framtidsre­tta miljø og klimavennl­ig skipsfart. Norge har kompetanse­n og den må settes inn i fremtidsre­ttet arbeid.

Norge er verdensled­ende innenfor karbonfang­st og -lagring. Vi har kompetanse og erfaring, og en industri som ser muligheter og tar ansvar. Sementprod­uksjonen ved Norcem i Brevik, gjødselpro­duksjonen på Herøya og avfallsanl­egget på Klemetsrud i Oslo er slike miljøer.

Sammen med industriak­tørene vil Arbeiderpa­rtiet realisere alle disse tre prosjekten­e. En av utfordring­ene er å finne lagringsmu­ligheter for den klimagasse­n som fanges. Her mener vi norsk sokkel og spesielt Nordsjøen har store muligheter for å bli blant annet et felles europeisk lager for klimagasse­r.

Det er bare 13 år til Parismålet skal vaere nådd. Det haster med tiltak. Vi trenger en regjering som tar klima på alvor. Det gjør Arbeiderpa­rtiet. Vi går til valg på en kunnskapsb­asert klimapolit­ikk som tar oss trygt fram til Paris-målet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway