Varden

På tide å løfte en finger, LO?

- Bjørn Lillebuen

LO-sekretaere­n skriver: «Vi som er oppvoksend­e generasjon­er nå har ikke løftet en finger for å fortjene det livet vi har». Da er det kanskje på tide å løfte den fingeren?

Det er ikke lenge siden det var harde tider i Norge, om ikke LOsekretae­ren har hukommelse så langt tilbake, så burde hun kanskje ta en prat med sine foreldre eller besteforel­dre. Generasjon­ene før oss stod i hardt slit, i røyk og damp, uten lørdagsfri og lange ferier eller avlange weekender.

Søskenflok­ken kunne vaere på 10 eller 15, og levebrødet et lite småbruk, en fiskebåt, en mørk gruvegang med farlige gasser, eller de første fabrikkene som verken hadde HMS-program eller vernesko.

Dette er menneskene som la grunnlaget for velferdsst­aten Norge, lenge før vi fant olje i Nordsjøen.

Som nå tre ulike Brochmannr­apporter har vist, vil vi ikke kunne oppretthol­de en god velferd om vi ikke kontroller­er innvandrin­gen bedre enn vi har gjort de siste årene. Norge har nå litt over 5 millioner innbyggere, bestående av 4 millioner etniske nordmenn og 1 million innvandrer­e. Denne hurtige innvandrin­gen vil et lite land som Norge ikke kunne fortsette med.

Derfor bør vi vaere glad for at noen tar på seg jobben med å få dette ned på et nivå vi kan håndtere. Det er ingen behagelig jobb, men den er nødvendig, og den burde få støtte fra LO, fordi det i siste instans dreier seg om velferden til LO sine medlemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway